Загина трети египетски лешояд

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 2, 2022 15:59

Загина трети египетски лешояд

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 септември – 6 октомври 2022 г., брой 35/1013, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Трети египетски лешояд в рамките на година и половина стана жертва на бракониери. В средата на септември в Родопите бе застреляна женската Бояна. Тя бе намерена мъртва със следи от огнестрелна рана в района на Джебел.
Преди това в средата на януари 2021 г. в Етиопия загина една от най-обичаните птици от този вид на Балканите – Борис. Той бе първият възрастен лешояд, маркиран със сателитен предавател.
Последният сигнал от него дойде от мястото, където всяка година прекарва зимата – сомалийския регион в Етиопия. Екип на Етиопското дружество за защита на природата (EWNHS) и външни експерти намериха тялото на Борис на планински хълм. Под останките на птицата са открити и животински вътрешности, поръсени с отрова, вероятно поставена за наземни хищници.
Преди него смъртта застигна и друга птица – Джени.
През 2020 година на 19 октомври на път към местата си за зимуване в Африка предавателят на възрастния египетски лешояд внезапно спря своето придвижване в платото Енеди в североизточен Чад. Екип на African Parks успя да посети мястото и откри тялото на Джени в пустинята.
Пак бракониери принудиха друг тримесечен египетски лешояд да престане да лети. Анахита, чийто баща е Борис, със счупено крило и простреляна с 13 сачми, остана във волиера, където ще бъде използвана за разплод.
На 10 септември миналата година тя напусна Балканите на път за зимуване в Сахел, Африка. След като достигна Ливан, екип на БДЗП, следящ полета ѝ, забеляза, че предавателят спира да излъчва сигнали и веднага се свърза с отдела за борба с бракониерството. Той с помощта на Силите за сигурност намериха птицата в бедствено състояние, простреляна, лежаща на земята.
За последните 30 години популацията на египетския лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от емблематичния вид. Над 20 организации от 14 държави по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили усилия за опазването му, тъй като рискът величественият силует на тази древна птица да изчезне от нашите географски ширини е напълно реален.
На 1 и 2 октомври BirdLife International и партньорите ѝ в Европа и Централна Азия ще отбележат удивителния свят на миграцията. През този период от годината милиони мигриращи птици напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг.
Най-голямото събитие в партньорската мрежа на BirdLife се организира от 1993 г. насам. През тези години Европейските дни на птиците са обхванали почти 1,3 милиона души, които са наблюдавали над 96 милиона мигриращи птици. Тази година 33 партньора на BirfLife International са организирали близо 45 000 събития за наблюдение на птици в Европа и Централна Азия, на които хората ще наблюдават птиците и ще научават интересени факти за миграцията им и заплахите, с които те се сблъскват.
Българското дружество за защита на птиците традиционно се включва в отбелязването на дните със събития в различни градове и точки на страната.

На снимката е лешоядът Борис

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 2, 2022 15:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама