Енергетици постоянно блокират пътищата (обновява се)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 12, 2023 15:42

Енергетици постоянно блокират пътищата (обновява се)

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 37/1061, година XX, 06 -12 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Œ 12 октомври

Енергетиците разчистиха пътните блокади, ще бранят исканията си другояче.   В 20 часа бяха вдигнати блокадите от магистрала „Тракия“ край Стара Загора, от Подбалканския път и от Прохода на Републиката.

Œ 10 октомври

13-ти ден миньори блокират АМ “Тракия” заради териториалните планове
Блокирани продължават да бъдат автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора, Проходът на Републиката и Подбалканският път край Гурково, както и пътя Раднево – Нова Загора. Затворен за движение в района на автомагистрала „Тракия“ и пътя Стара Загора – Димитровград.  Исканията на протестиращите са ясни – териториалните планове да бъдат изтеглени. Това обаче няма да се случи и вече беше повторено няколко пъти от премиера акад. Николай Денков.

Œ 9 октомври

Денков към готвещите стачка миньори: Няма да изтегля плановете за въглищния преход, манипулират ви.
Миньорските пътни блокади остават, енергетиците се готвят за ефективна стачка и за национален протест в София в деня на дебата по вота на недоверие срещу правителството на Николай Денков заради политиката му за въглищните региони. Гласуването ще е в четвъртък, но политическото говорене ще е предишния ден и очакванията си едно събиране на миньори пред парламента да ескалира напрежението в Народното събрание.

Самият Денков отново заяви, че няма да изтегли от Брюксел териториалните планове за прехода на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник, каквито остават исканията на протестиращите.

Œ 8 октомври

Десети ден магистрала „Тракия” и Проходът на Републиката остават блокирани, предаде NOVA. На събрание на магистрала „Тракия” протестиращите миньори и енергетици обсъдиха следващите си действия. Беше взето решение да стартира подписка за започване на ефективни стачни действия.

От утре работещите в мините и в ТЕЦ-овете ще стартират подписката, след която евентуално може да се премине и към ефективни стачни действия. Ако се стигне дотам, енергетиците ще имат право да произвеждат до 50% от поръчаното им електричество.

Остава искането им за връщането на Териториалните планове обратно в страната ни, за да бъдат поправени и след това отново изпратени към Брюксел.

Œ 7 октомври

Има арестувани на протеста на енергетиците и миньорите, които за пореден ден блокираха магистрала „Тракия“. Около 11 часа група от недоволни се опита да блокира обходния път, който в момента поема трафика от магистралата край старозагорското село Ракитница.

Протестиращите не са се подчинили на полицейското разпореждане да освободят пътното платно, в резултат на което има задържани лица, потвърди за БНР директорът на Областната дирекция на МВР – Стара Загора комисар Лазар Христов, предаде БНР.

Œ 6 октомври

В петък, 6 октомври, те бяха блокирали кръстовището на Голямата звезда, на пътя Харманли – Тополовград.

Œ 5 октомври

Седми ден от началото на блокадата на АМ „Тракия“ край Стара Загора. Миньори от държавното дружество „Мини Марица-изток“ продължават своя протест. Остава блокиран и Прохода Република край Гурково.

Георги Господинов – председател на КНСБ в „Мини Марица-изток“ коментира, че протестиращите няма да отстъпят. „На тези условия ще издържим. Въпросът е държавата дали ще склони на нашите искания. Това, което видяхме вчера, е поредният цирк, който наблюдаваме. Глупаво е да записваме, че трябва да бъдат изпълнени решения на Народното събрание. Искаме да бъдат изтеглени Териториалните планове за справедлив преход и нашите искания да залегнат в тях. Ще издържим. Хората са надъхани.“

Œ 4 октомври

На 4 октомври, протестиращите се разцепиха. Излезлите да препречат движението на магистрала „Струма“, вдигнаха блокадата. Тези в Старозагорско обаче остават. Миньорите и енергетиците, които протестират на магистрала „Тракия“ и Прохода за Републиката, не са доволни. Те вече искат връщане на плана, изпратен на Европейската комисия или оставка на кабинета. В с. Българска поляна пътят отново бе затворен.

Œ 3 октомври

Във вторник, 3 октомври, бе блокиран и пътят Харманли – Тополовград, в участъка на с. Българска поляна.

Същия ден след 7-часови разговори между протестиращите, премиера, министри и представителите на всички политически сили в парламента, без БСП, бе подписано споразумение, съдържащо 7 точки.

През петия ден премиерът Николай Денков отново покани за разговори протестиращите, но те пак отказаха.

Œ 2 октомври

В понеделник, 2 октомври, пътните блокади на ключови пътища продължиха по магистрала „Тракия“ и Проходът на Републиката.

Œ 1 октомври

Протестиращите бяха поканени от премиера Николай Денков за преговори, но синдикатите отказаха да се появят на среща в Министерския съвет.

Œ 30 септември

Протестите продължиха и в събота, 30 септември, затваряйки през целия ден основни пътища в цялата страна, включително магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Прохода на Републиката.
Българското правителство им обеща твърде много. На всеки уволнен миньор или служител във въглищна електроцентрала бе обещано, че ще получи 36 работни заплати като обезщетение, което достига до 150 000 лв.

Œ 29 септември

На 29 септември, петък, започнаха протести с искания към правителството Териториални планове да не се внасят на 30 октомври в ЕС, когато бе крайният срок, и заплашиха с блокади.
Същия ден зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов пристигна в Раднево за среща, но беше освиркван от работници и синдикалисти от ТЕЦ „Марица Изток 2“ и ТЕЦ „Мини Марица Изток“, които заплашиха с блокади.

Според Борислав Сандов, бивш министър на МОСВ, протестите са шантаж. Изчисленията му показват, че загубените ползи ще са над 4 млрд. лв., но има и много допълнителни, сред които разходите за здравеопазване. „По оценка на Световната здравна организация и оценката по околната среда между 16 и 20, дори над 24 млрд. лв. ще загубим за 5 години. Тези ТЕЦ-ове тровят. Основният риск за здравето на хората на 50% е въздухът, останалото са водата, храната”, казва той.

България очаква 3,6 милиарда лева от ЕС, за да извърши зеления преход в своите въглищни райони, без да бъдат загубени работни места. С тези пари ще бъдат и подпомагани енергетиците, които ще останат без работа

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 12, 2023 15:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама