Еко осветление за най-стария парк в Димитровград

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 25, 2023 08:32

Еко осветление за най-стария парк в Димитровград

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 28/1052, година XX, 21 -27 юли 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Данева

Според статистиката, Димитровград е в първата тройка в страната по брой на зелените площи на човек. И това нито е даденост, нито е случайност, а плод на целенасочена политика вече 76 години – още от създаването му. Като жива ограда градът е заобиколен от 3 парка, най-старият от които е парк „Вапцаров „.
Общата му площ е 821 дка и е създаден по идея, проект и финансиране от ръководството на първия у нас химически комбинат, веднага след пуска на азотно-торовия завод през 1951 г. За две години – 1954 – 1955-а, са изградени алеите, водни каскади и шадравани, езеро с лодки, танцова площадка и ресторант, летен кино театър. И всичко това с активното и доброволно участие на работещите в Химкомбината.
Залесителните дейности всъщност започват още през 1950 г., едновременно с оформянето на квартала на химиците, днес кв. „Славянски.“
Решено е паркът да носи името на големия български поет Никола Йонков Вапцаров. Затова през 1957 г. е поставен неговият паметник, дало на казанлъшкия скулптор Димитър Копчев (1921 – 2009). При откриването на кампанията в Димитровград идват Баба Елена, майката на поета, и неговата съпруга Бойка Вапцарова.
По-късно паркът става общинска собственост, но през 90-те е занемарен, поради демографския и икономически срив на града. През последните 10-15 години интересът на гражданите към него се съживи, особено след построяването на детски площадки и зоокът. Тревните площи се поддържат редовно, има постоянна физическа охрана, мястото е предпочитано за отдих и разходка и от младите семейства с деца, и от по-възрастните димитровградчани.
През февруари тази година Община Димитровград спечели екологичен проект с европейско финансиране като водещ бенефициент с партньори Община Любимец, Община Златоград, Клуб „Икономика 2000“ и норвежката Ситра Груп АС. Общата стойност е над един милион лв., сто процента безвъзмездна финансова помощ.
Бюджетът на Димитровград е 190 992 лв., от които 115 512 лв. са за изграждане на модерно екологосъобразно осветление на парк „Вапцаров“. Съвсем скоро предстои фактическият старт на работата, която предвижда инсталирането на соларно парково осветление с лед лампи и нови пилони. В тях ще бъдат вградени контролери и предпазни батерии, които ще осигурят ефективно и евтино осветление.

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 25, 2023 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама