Европарламентът прие въвеждането на цифрови визи за повече сигурност в Шенгенското пространство

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 18, 2023 17:34

Европарламентът прие въвеждането на цифрови визи за повече сигурност в Шенгенското пространство

Акценти

  • Визите ще станат по-сигурни и по-трудни за фалшифициране
  • Членовете на ЕП настояват за приобщаване и достъпност, независимо от езиковите умения, увреждания или слабо интернет покритие

Свързани публикации

Днес евродепутатите гласуваха нов закон за цифровизиране на шенгенските визи, който ще ги направи по-сигурни и достъпни.

След постигнатото споразумение със Съвета през юни Парламентът одобри цифровизираните визови процедури за Шенгенското пространство с 573 гласа „за“, 36 „против“ и 16„въздържал се“ (цифровизиране на процедурата за издаване на визи) и 548 гласа „за“, 37„против“ и 9 „въздържал се“ (регламентът за визовия стикер).

Чрез цифровизиране на процеса на кандидатстване за визи, законодателството цели да намали разходите и усилията, необходими за подаване на заявление, като същевременно се гарантират хармонизирани практики в цяла Европа и се подобрява сигурността.

Заявленията за издаване на визи ще бъдат обработвани от единна онлайн платформа, която ще информира кандидатите коя държава ще получи тяхното заявление (в случай на пътувания в няколко държави). Новите криптографски подписани визи са по-сигурни и по-трудни за фалшифициране.

В преговорите със Съвета членовете на ЕП гарантират, че новата система е достъпна за всички, независимо от езиковите умения, увреждания или слабо интернет покритие.

В дебата преди гласуването докладчикът Матяж Немец, (С&Д, Словения) заяви: „В момента Европа изостава от нейните партньори в областта на цифровите визови процедури. С тази реформа ще наваксаме и целият процес ще стане по-евтин и по-лесен за кандидатите. Това също ще направи злоупотребата със системата по-трудна, което ще направи процеса по-сигурен. Единната платформа на ЕС за кандидатстване за визи ще бъде градивен елемент за възприемането на Европа като единна географска единица“.

След стартирането на Визовата информационна система (ВИС) и други бази данни в областта на правосъдието и вътрешните работи, части от визовата процедура в ЕС бяха цифровизирани, но заявленията за издаване на визи и стикерите, подавани на успешните кандидати, остават в аналогична форма.

Последното преразглеждане на Визовия кодекс на ЕС изрично предвижда възможност за подписване на заявления по електронен път, което проправя пътя за напълно цифровизирана процедура за кандидатстване за виза.

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 18, 2023 17:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама