Държавата захвърли бежанците, за тях се грижат местните хора

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 8, 2013 15:37

Държавата захвърли бежанците, за тях се грижат местните хора

Държавата захвърли бежанците в Харманли и се прибра на топло в София. До четвъртък тук имаше само един служител, който се грижеше за тях. Помагат му местни полицаи, които са се превърнали в бавачки, раздават храна, мажат филии, ходят да търсят допълнително продукти, лекарства.
За шести път Демократичният съюз на жените – Харманли раздават храна за бежанците в лагера. В четвъртък те дариха дрехи и играчки, събрани от членове на съюза. Докато в лагера хората са били по-малко, всичко е било по-лесно, но към настоящия момент обстановката е доста усложнена, поради липса на доброволци, които да оказват дори елементарно съдействие в тези инициативи.
„С изключение на полицаите и пожарникарите на Харманли, не виждам друго присъствие в лагера, не се вижда нито един представител на Агенцията на бежанците“ – сподели Диляна Комитова – председател на ДСЖ.
Пакетите с храна, които държавата дава на всеки настанен, не стигат, затова се налага да се събират и допълнителни продукти, които се приготвят в кухня и се раздават на бежанците. Повече от тях обаче нямат съдове, което създава допълнителни проблеми.
В четвъртък, в центъра имаше 640 души, като 200 от тях са настанени в 3 големи общи помещения. Останалите са във фургони. Всеки ден на външни адреси се изнасят десетки лица. Нямат постоянен преводач, а това е голяма бариера.
Децата са 170 и много от тях имат бронхити, дори има няколко с диабет. Единственият лекарски екип не смогва да прегледа болните.
Все още в бунгалата няма ток и настанените там са принудени да палят огньове, за да се топлят. Пушеци пък навлизат през прозорците на съседните блокове и хората започнаха да протестират.
В четвъртък, след три седмично чакане, най-сетне започнаха да копаят канал, в който ще бъде положен захранващ кабел за ток на фургоните.

Три седмици след като първият нелегален емигрант бе приет в Харманли, областният управител свика спешно съвещание за овладяване на сложната обстановка в бежанския център в Харманли. Те са докладвали на председателя на Агенцията за спешната необходимост от допълнителен персонал и медицински екипи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 8, 2013 15:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама