Доситиеево откриха ловния сезона с курбан

Сакарнюз
От Сакарнюз август 26, 2006 17:10

Доситиеево откриха ловния сезона с курбан

В събота на обяд и ловната дружинка на село Доситиеево откри ловния сезон. Тази година това стана не на вилата им, както го правеха преди, а в центъра на селото в сградата на Народното читалище. Те се събраха там в ранния следобед след като се завърнаха от ловния излет и продължиха мохабета да ранни зори на следващия ден. За целта новите авджии бяха осигурили две овце, а майстор Георги Костадинов ги беше направил по табиет. Тази година за откриването специално си дойде от Испания и Тодю  Камберов, който също пожела да се включи в спонсорирането празненството.

За доброто им настроение свири и оркестър ,,Елит” с ръководител Пламен Казаков.

Преди първия ловен излет от зам председателя Наско Грозев бе проведен инструктаж и им бе обърнато специално внимание да различават зайче от пъдпъдък. Ловуването  доситиеевци решиха да го направят по поречието на вече дръпналата от големия разлив река Марица. Площите там тази година са засадени със слънчоглед и те са се надявали да отстрелят повече хвъркат дивеч. Оказа се обаче, че прелета на гургулици е слаб, а пъдпъдъци не са срещнали.

Най-точния стрелец се оказа новакът Милен Петров и пръв за сезона улучи гургулица. На него и на още един нов член на дружинката преди да излязат били подложени на тест за точна стрелба. На 50 метра им е била поставена една глава кромид лук и след като и двамата я улучили тръгнали на лов.

34 ЛРД Доситиеево наброява 48 души. През тази година имат двама нови члена и един преместил се от Тополовград.

В скоро време им предстоят още курбани: Янко Митев е обещал агне, а Милен Петров – прасенце.

Предишния ден – в петък в Доситиеево се състоя и друго мероприятие – по спортен риболов. Журито за него бе от председателя на дружинката Данчо Генев, заместника му Наско Грозев, Георги Костадинов и Стефан Тасев.

С най-голям улов в състезанието се прояви Иван Арабаджиев, който улови 6 килограмов шаран на язовир ,,Малкото юрти”, зарибен преди това със собствени средства от Антон Тасев.

40 кг телешко месо бяха закупили новите ловци в браничанската ловна дружинка. То бе приготвено на курбан и с него те почерпиха всички свои колеги, които са им гласували доверие, за да ги приемат в техните редове. Браничанските авджии се бяха събрали в петък вечерта в селската кръчма се бяха събрали членовете на дружинката, които всички живеят в Харманли.

При официалната част председателят Георги Ангелов – Гошо гумата напомни някои от правилата при ловуването през тази година. Бе им обърнато внимание, че в ловния им регион са пуснати 50 фазанчета и че трябва да ги пазят.

Секретаря на дружинката Митко Пейков като подарък им даде  по един нож за дране.

На празненството си ловджиите бяха поканили акордеонист. Купона на браничанските авджии продължи до късно вечерта, а на сутринта рано в  5.30 те излязоха на първи си лов за пъдпъдъци, гривици и гургулици. Ловът им излезе успешен и всеки от излезлите се завърна с по няколко пъдпъдъка.

На стария ловец в дружинката е бай Марко Сакарски, тук членува една от малкото жени – ловци в региона баба Дена.

Старите авджии коментират, че чакалите пак са се увеличили.

В селото през нощта не свети нито една лампа.

Сакарнюз
От Сакарнюз август 26, 2006 17:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама