Отразяване на избори дискутираха журналист от САЩ, социолог и представители на регионални медии

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 14, 2006 08:20

Отразяване на избори дискутираха журналист от САЩ, социолог и представители на регионални медии

Курс ,,Отразяване на избори” за регионални журналисти организира Центърът за развитие на медиите. В продължение на три дни 21 журналисти от регионални медии на Югоизточна България слушаха лекции и дискутираха проблемите на които те се натъкват при отразяване на подобни събития. Лектори бяха Роланд Е. Коен от САЩ – професионален журналист с 43 годишен стаж и д-р Румяна Бъчварова, социолог от агенция ,,Маркет линкс”

Роналд Е. Коен е работил в Юнайтет прес Интернешънъл, 15 години в новинарската агенция ,,Ганет”. От 5 години преподава в магистърска програма за журналисти към северозападния университет в Чикаго, но в столицата Вашингтон. Отразявал е множество предизборни кампании, като се започне от тази на Кенеди през 1960 г.

Как партиите правят кампаниите си, събирането на информация и от какви източници, какво трябва да знаем за електората, за избирателния процес, как да интерпретираме социологическите проучвания, етични дилеми по време на изборната кампания бяха проблемите с които се занимаваха участниците.

Интересът на журналиста не е да прикрива хора, които гонят лични интереси в политиката, напомни Роналд и каза, че политиците искат една сутрин да се събудят и да разберат че няма журналисти.

Вие не сте журналист да бъдете приятел на хората, чиято работа отразявате, но не е необходимо и да ги мразите. Вашата работа е да покажете истината на аудиторията от всички страни. Вашата аудитория не е политическа. Вие сте очите и ушите на хората, които четат и гледат вашите медии. Те се надяват да научат от вас за събитията, които отразявате.

Той предупреди присъстващите: Не се доверявайте на предизборните щабове – хората там не са ви приятели. Тяхната единствена цел е техния кандидат да спечели. И ако това означава да лъжат и подвеждат репортерите, можете да бъдете сигурни че ще го направят.

По нататък той спомена, че на журналистите понякога им се поставят икономически капани.

Освен това те много често трябва да взимат трудни решения – какво да се публикува и какво не. Тогава те са изправени пред една от най-трудните дилеми от морално-етично естество – какво да публикуват и какво не.

Подробности от изборния процес в САЩ

На срещата на американския журналист Роналд Е. Коен с журналисти от България наред с многото разликите в предизборната кампания българите намериха и някои общи неща.

Ето един от примерите, за които американецът разказа:

В изборни ден (който не е почивен) хора на демократите ходят из града с пълни джобове с пари. Те спират случайни хора и ги питат ще гласуват ли. Ако се двоумят те веднага изваждат 20 долара и ако двоумящия се съгласи, го завежда да гласува.

Има и други специалисти, помагащи на техния кандидат да спечели изборите. Това са така наречените Спин доктори (Spin doctors) – много добре подготвени за предизборната кампания лица, прикрепени към кандидатите. Тяхната цел е да ходят при репортерите и журналистите и им обясняват колко добър е техния човек и тълкуват думите му в негова полза, ако нещо от журналистите не е разбрано както трябва. Той разказа случай, при който тези хора са повлияли съществено на избирането на сегашния президент Буш.

През 2000 година се състоял предизборен дебат между двамата кандидати Ал Гор и Джордж Буш младши. Преди дебата спин докторите на Буш се срещнали с журналистите и започнали да им се оплакват, че техния кандидат е много слаб и няма никакви шансове да спечели в дебата. Скритата им цел е била да снижат очакванията на хората за представянето на Буш, защото Гор бе доказал на всички предишни дебати, че е изключително подготвен за това. В резултат на това очакванията за представянето на Буш били толкова снижени, че ако не се спънел на сцената или не направи нещо подобно, той щял да се приеме като добре представил се. Въпреки очакванията на сцената Буш излязъл много добре облечен и се държал достойно. В резултат на това след дебата общественото мнение бе, че не чак толкова лош. Гор бил обявен за победител, но Буш спечелил от дебата.

Кои са тези хора, зададе риторично въпросът американеца и обясни: това се лица силно заинтересовани за да получат облаги след като техния кандидат вземе поста за който се е кандидатирал. Най –добрите от тях получават най-добрите длъжности. Той настоятелно призова българските журналисти да се разграничават от подобни хора, ако ги има в България.

При тях предизборната борба тече непрекъснато. След като заеме избрания пост политикът започва веднага кампанията си за втори мандат

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 14, 2006 08:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама