Димитър Лавчев и Динчо Генев са новите Почетни граждани на Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 2, 2023 19:57

Димитър Лавчев и Динчо Генев са новите Почетни граждани на Харманли

Акценти

  • Днес на Тържествена сесия на ОбС им бяха връчени плакети

Свързани публикации

Новите почетни граждани в Града на Белоногата са музикантът Димитър Лавчев и д-р Динчо Генев. На 2 май, Денят на Харманли, на Тържествена сесия на ОбС им бяха връчени плакети от кмета Мария Киркова.
Димитър Лавчев е удостоен за приноса им в развитието на българското народно изкуство и култура и популяризирането на град Харманли. Той е признат за най-добрия гъдулар в България, а изпълненията му са наричани „плачещата гъдулка“. След получаване той каза: “Присъждането на това звание провокира у мен чувство на удовлетвореност, защо не и на гордост, признателност за моята работа като човек, като музикант, като творец и радостен защитник е най-ценното – лицето, историята, сладостта, философията на един народ създал и съхранил уникален български фолклор добил световна популярност.
Благодаря на кмета, на председателя на Общинския съвет и на всички вас, че намерихте време да дойдете да споделите, надявам се, всеобщата ни радост.“
Кандидатурата на д-р Динчо Генев бе издигната от Инициативен комитет. Той е бил управител на болницата в Харманли, подуправител на Националната здравноосигурителна каса, ръководил е големи здравни заведения, а в момента е изпълнителен директор на „УМБАЛ – Пловдив“АД.
Той заяви, че тази приема наградата като признание за лекарите в Харманли, за неговите приятели, които винаги е ценял, и за тези, които са били преди него – д-р Стаматов, д-р Касабов, д-р Димитрова, д-р Ованесян, от които се е учил. Пред съветници, гости и граждани той заяви: „Има един мост, около който е възникнал нашият град, построен от един паша, който е стана велик везир. Той написал, че светът е мост, по който минава и царя, и бедняка. Може би хората са оценили това, че аз никога не съм делял хората на бедни и богати, българи и турци, цигани, каквито и да са. Всички са хора на този свят и на всеки трябва да се отдели нужното уважение и достойнство. Мисля, че в този град има много хора, които са достойни да носят титлата Почетен гражданин. Тези хора дават и продължават да дават от себе си за този град.“
На тържествената сесия поздрави към гражданите отправиха представители на групите общински съветници, председателят на клуб „Възрожденец“ – Мирослав Стойчев, и почетният гражданин Стефан Чернев. Община Харманли получи поздравителни адреси от институции, детски градини, училища, кметове на общини от областта, депутатите на ГЕРБ, както и от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.
Сред официалните гости, уважили празника на нашия град, бе кметът на община Хасково – Станислав Дечев.

По повод празничния за Харманли 2 май в църквата „Св. Атанасий“ бе отслужена тържествена Света литургия и молебен за благопреуспяването на Харманли от Архиерейски наместник отец Живко Петров и отец Максим.

Димитър Лавчев

 

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 2, 2023 19:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама