Да се срещнем в градинката зад блока

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 10, 2023 07:46

Да се срещнем в градинката зад блока

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 37/1061, година XX, 06 -12 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Динева

В началото на 80-те години на м.в. по решение на тогавашния Общински съвет на Димитровград на различни места бяха монтирани няколко десетки своеобразни маси за пинг понг. Масите, произведени в едно от строителните предприятия в града, представляваха полирани платформи от олекотен бетон, а ролята на мрежа изпълняваше обработена перфорирана ламарина, която обаче можеше да се сваля и на нейно място да се поставя стандартна мрежа.
Интересът към тези импровизирани тенис маси бързо нарасна и не секна повече от десетилетие: по всяко време на деня можеше да се видят деца или възрастни да играят индивидуално или по двойки; често се организираха и спортни състезания между живеещите от един или друг блок. Това накара и много млади хора да започнат да тренират сериозно тенис на маса, а клубът по този спорт и днес разнася славата на Димитровград.
Но всяко нещо с времето си. И интересът към спорта на открито променя своя профил. Дори футболът отстъпва вече място на фитнес гимнастиката. И ето, че през 2012 година в Димитровград, пак по решение на Общинския съвет, се появи първата многофункционална фитнес площадка на стадион „Раковски“. Нейните съоръжения са приложими не само за здрави хора, които искат да развиват физическата си сила, а и за възрастни и деца с проблеми в опорно – двигателната система. Постепенно се появиха такива площадки, макар и не толкова богати откъм оборудване, на много места в градинките зад жилищните блокове.
Приблизително по това време в общината бе приета програма, с която са се ангажират димитровградчани сами да проявяват инициатива за поддържане и облагородяване на междублоковите пространства, естествено не без подкрепата на Общината. Така на много места се оформиха кътове с беседки, пейки, розариуми, детски и спортни съоръжения, където съседите да общуват пълноценно.
Под мотото: „За приветлива градска среда“ , тази година за 13 път се проведе конкурсът, който е част от инициативите на общината, целящи подобряване и опазване на градската среда, на естетичния вид на междублоковите пространства и ангажирането на гражданите в тяхното озеленяване и чистота. Преди дни бяха подписани договорите със спечелилите 6 проекта, всеки на стойност 5 хиляди лева и със срок за реализация до края на ноември. Пет от проектите са за благоустрояване на детски площадки, а един – на междублоково пространство.
Наред с това тази година, пак с общински средства, продължава изграждането на нови фитнес площадки. Вече са готови шест от предвидените осем площадки в Димитровград, а една е в град Меричлери. Те са постлани със специално покритие, пред- пазващо от нараняване при падане. Монтират се успоредки, лостове, шведски стени, халки, лежанки и др.
Особено през летните месеци междублоковите градинки и площадки се изпълват с млади и възрастни, да прекарат време на открито – къде в разговори, къде в тичане след децата или в гимнастика. Важното е, че има места за приятна среща.

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 10, 2023 07:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама