ДАБ и полиция отново разясняваха ситуацията с мигрантите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 26, 2024 07:35

ДАБ и полиция отново разясняваха ситуацията с мигрантите

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 08/1080, година XXl, 23 - 29 февруари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

В петък 16 февруари в Културния център на Харманли имаше среща на Граждански инициативен комитет (ГИК) и ръководители на агенцията за бежанците тук бе председателят на ДАБ при МС Мариана Тошева заместник-председателят Димитър Киров, началник РУ – „Полиция“ – Харманли Димитър Христозов, съветници, политици.
Тук бе и Йордан Панев, началник отдел в Регистрационно приемателен център (РПЦ) – Харманли.

Един от въпросите на местните хора бе за намаляването хората в лагера.
Димитър Киров отговори: „Бяха 1676 човека миналия път, сега са 901. Ако няма допълнителни центрове за разпределение на мигрантите няма как да се намали капацитетът”. Обясни, че след като получат статут до 14 дни хората могат да останат в лагера. Имало е толеранс за няколко за семейства, които не могат да си намерят постоянен адрес навън.
Стана ясно, че мигрантският натиск от страна на турската граница е по-малък и се очаква през да март да намалее още.

Следващият въпрос беше защо не се откриват нови лагери.
Центровете за мигранти се откриват от Министерския съвет. „Пратили сме писма до всички областни управители, за да ни информират за сгради, които са с отпаднало предназначение, които могат да се превърнат в център за мигранти, но за този момент няма такива”, отговори госпожа Тошева.
От ГИК заявиха, че искат лагерът да е с 400 човека капацитет най-много, а гражданите на Харманли били в стачна готовност. Тошева отговори, че това е нереалистично и те продължават да търсят решение за настаняване на други места.
„Явно без протест няма да стане, защото виждам, че вие имате желание да подобрите климата, но Министерският съвет не го прави. Трябва да има протести да ни чуе Министерският съвет“, каза Решад Рашид.
Тошева отговори, че има диалог и не е нужно да се правят протести. „В София лагерите са претъпкани, тук намаляват“, напомни тя.
В Пъстрогор в момента има 16 човека но там са хора от Тунис, Мароко, Алжир, които се смятат за икономически мигранти, не може да се смесват с мигранти от Сирия и Афганистан.
Храната на един мигрант на ден в РПЦ – Харманли е 5 лв и 6 стотинки.

Самолети с мигранти не са идвали
Младен Ченчев от „Възраждане“ попита за самолетите, които са пристигнали с мигранти.
Мариана Тошева отговори, че това е лъжа, дошли са 18 човека от Австрия.
Следващият въпрос бе защо те са били заловени в Харманли?
Те са на свободен режим и могат да ходят, където си искат. Вероятно първоначалната процедура им е била провеждана в Харманли и затова се върнали отново тук”, бе отговорът.
Полицай Христозов допълни, че са проверили тези лица, не са установени никакви нарушения и са предадени в Центъра за настаняване.
Димитър Киров допълни, че получават мигранти от други страни още от 2007 година и досега това не е спирало. Това е по регламент „Дъблин 3“. „Ние също и извеждаме, не са хиляди, но връщаме в Малта, Франция“, допълни той и уточни, че досега са имали 10 000 запитвания за мигранти, които да бъдат върнати в България, но реално през годините са дошли 590. Това са хора, които са на различен етап за издаване на процедурата за получаване на статут.
Дианиел Грозев попита защо министърът на МВР Калин Стоянов на 2 февруари в Народното събрание казал, че се ремонтират помещение за още 1000 човека и там ще бъдат настанени още мигранти.
Тошева отговори, че в момента никакъв ремонт не се извършва, не знаят за настаняване на допълнителен хора. „Може да отидете на място и да видите какво се ремонтира и какво се прави”, прикани тя.
От полицията твърдят, че са прослушали записа и такива думи техният министър не е казвал.

Хигиена и медицински грижи
По отношение хигиената в лагера Пенев каза, че служители на РПЦ чистят общите помещения, двора, но нямат право да влизат в стаите, където живеят мигранти.
При пристигане всяко лице преминава през медицински преглед, има медицински екип, проверява се даже и за Ковид. „Лекари без граници“ също участват в лечението на мигрантите, има и дентални медици, които карат стаж там.
Ежемесечно РПЦ се проверява от служители на РЗИ.

Частната охранителна фирма не се справяла
Според Иван Иванов от ГИК охраната на входа при проверката на мигрантите направила пет нарушения за един час, докато той я следял. Поиска да се монтира камера, с която да наблюдават охранителите как си вършат работата и да ги контролират.
„Частната охранителна фирма се проверява от полицията, съставят се протоколи, актове, наказват се и хора, които не си изпълняват задълженията“, отговори Христозов.
Иванов заяви, че искали да направят граждански патрули, които да събират доказателствата и сигнализират за нарушенията.
Отговорът на полицая бе, че денонощно при тях постъпват сигнали, на които те се озовават.
Любо Андреев попита може ли към полицията да има сътрудници, на което Христозов отговори, че има такава длъжност за назначения на хора, които няма да имат полицейски правомощия да задържат. Той каза, че заради РПЦ в полицията в Харманли са открити нови щатни бройки, които ще подобрят и сигурността в града

ГИК Повториха искането си охраната да бъде от полицията.

Тошева ги уведоми: „Говорили сме с Министерство на вътрешните работи да поемат охраната, но тяхната оферта е 1 милион и 200 хиляди лева на месец. При положение, че бюджетът на ДАБ е 11 милиона, не виждам как може да стане. По-добре ще е и за държавата, и за нас, ако полиция и жандармерия охраняват, защото са бюджетни организации, така че тези пари, които ще ни ги дадат, пак ще отидат в бюджета.
Има надежда полиция и жандармерия да охранява лагера в Харманли поне през деня.“
В момента охраната се плаща от Европейския съюз, а пари от там отиват в частни фирми.
Даниел попита как ще се справи полицията, ако в лагера станат 2500.
Христозов отговори, че са се справяли, когато е имало 3500, освен това 24 часа в денонощното имат на разположение служители на жандармерията.
От ГИК обвиниха служителите на ДАБ, че не правят нищо да се облекчи режима в лагера.
Тошева отговори, че в Харманли лагерът е най-добре от всички.
„Например в Овча купел има много големи проблеми, там помещенията се нуждаят от сериозен ремонт. Искаме при вас да настаняваме семейства и млади сингъли, но те са твърде малко.“
След срещата в Културния център всички посетиха РПЦ – Харманли, за да се запознаят с обстановката.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 26, 2024 07:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама