Гласуването с хартия, сигурен начин да спечели близкият до властта

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 29, 2023 07:28

Гласуването с хартия, сигурен начин да спечели близкият до властта

Акценти

  • Системана работи перфектно в малките селища
  • Много от местните феодали управялават няколко мандата благодарение на нея.

Свързани публикации

Защо някои партии бягат от машини като дявол от тамян?

Защото при машинното гласуване измамите спират, с това и намаля и подкрепата за лидерите с чекмеджета. Намаляването на пачките обаче предизвика такъв вой, че вече две години не е заглъхнал.

Първо. При хартиените бюлетини има много невалидни и в повечето случаи те са за партии, които не са на власт.

Как става това?

Един от начините е, когато бюлетината е надраскана, отметката е извън полето или има някакви петна по нея. Последните се правят нарочно от някой от членовете на комисията при броенето. Най-популярният начин е когато на безименният пръст, броящият бюлетини,има закрепен с тиксо тънък пълнител от химикалка. При броенето той „неволно“ докосва бюлетината, а след драскотината по нея тя става невалидна.

Другият номер с бройката гласове фантоми.

В много села кметовете и кметските наместници знаят кои хора са на постоянен адрес, но ги няма в селото (в чужбина са или живеят на други места). Те им пускат заявления за вписване в Избирателния списък по настоящ адрес. (Това е престъпление, защото се фалшифицира документ, но много трудно се доказва). Сигнали за това има в селата в Харманлийско, Любимчанско, вероятно и на други населени места.

Тези фантоми са потенциални гласоподаватели за партията, която е на власт.

Неживеещите в населеното място по време на изборния ден, са вписвани като гласували за партията, която е на власт.

Как става това ли?

В повечето комисии по селата хората отиват там да изкарат някой лев. Някои даже не знаят от коя партия са. Стоенето по цял ден е скучно и уморително, затова често излизат от стаята. Когато това направи някой представител на опозиционните партии, те се дописват в списъка от председателя на комисията или друг член, който е от управляващите.

Има и друг вариант, при който се подкупват цели комисии. Те получават по някой лев да мълчат или да слушат какво им казва тарторът.

Хората с охота приемат семейния бюджет да се увеличи с няколкостотин лева, защото „от тях нищо не зависи“ и много често само подписват протоколите без да броят бюлетините.

Освен вписване на фантоми, много често бройката на победителите в протокола се увеличава, слагат се и колкото трябва преференции на този, който е поръчал (и платил).

След като работата е завършена, всички бюлетини се слагат в чувал, който се предава на Общината и така всички следи са прикрити. От тук нататък чувалът може да се отвори и да се сравнят бюлетините и вписаното в протокола само със съдебно решение., което много трудно може да бъде издадено.

Преди време Иван Тотев от Пловдив бе записан да инструктира местния партиен актив как комисиите трябва да осигурят повече невалидни гласове. Вместо да отиде в затвора, той стана кмет на втория по големина град в страната.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 29, 2023 07:28
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Митко Иванов октомври 29, 20:46

    Има и друг вариант, при който се подкупват цели комисии. Те получават по някой лев да мълчат или да слушат какво им казва тарторът.
    Дай поне един пример стига с тия общи приказки

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама