Газопроводът с Гърция се строи по-бавно от очакваното

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 31, 2021 09:46

Газопроводът с Гърция се строи по-бавно от очакваното

Акценти

  • Междусистемната газова връзка Гърция – България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС
  • Тя продължава да се саботира

Свързани публикации

Газопроводът с Гърция, по който се очаква да се доставя алтернативен на руския газ, се строи по-бавно от очакваното. Тръбите му вече пресякоха магистрала „Марица“ до Димитровград, и международния път Е80, до Хасково.

През ноември 2019 г. бившият премиер Бойко Борисов обеща 2020 година той да е готов и по него да се доставя газ от различни места. Но заради пречките на неговото правителство се това не стана и през 2021 година и страната ни ще продължава да внася скъп газ от Русия.

Междусистемната газова връзка Гърция – България  има за цел пренос на природен газ между двете страни, чрез свързване с националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД и с газопреносната мрежа на „ДЕСФА“ С. А. – Гърция в района на гр. Комотини.

Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би“ АД, с акционери Българският Енергиен Холдинг ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Интерконекторът Гърция- България е от първостепенно значение за диверсификация източника на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 31, 2021 09:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама