Борисов докара с джип американския посланик на трасе на газопровод

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 11, 2019 22:26

Борисов докара с джип американския посланик на трасе на газопровод

Акценти

  • Премиерът Борисов разгледа и археологическите разкопки на пътя на трасето.

Свързани публикации

„Догодина България ще може да си доставя газ от много места, от Кипър, от Азербайджан, от Кипър, от Израел или втечнен газ от Америка“. Това обеща премиерът Бойко Борисов днес след инспекция на трасето на газопровод между хасковските села Войводово и Орлово. Там се реализира проекта „IGB – Междусистемна газова връзка Гърция – България“. За него българската държава е изтеглила заем от половин млрд. лв. за да финансира своето участие.

Сред официалните лица бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Гърция Димитрис Хронопулос, и на Азербайджан – Наргиз Гурбанова.

Премиерът разказа, че азербайджанския президент бил много гостоприемен, и всеки който ходил при него след това заявявал, че ще купува газ от там. Борисов се учудил, тези хора в сакове, чанти или джобове ли ще го носят тази газ, затова решил да прави газопроводи, за да може когато купуваме газ от Азербайджан, да има по какво да се докара до България.

Според Борисов нашата страна и Гърция трябва да си разпределят ресурсите и възможностите – съседите да ползват Черно море и Дунав, а ние да – Егейско море. Затова настоявал да се направи магистрала „Струма“, жп линии и този газопровод е допълнение към това.

На въпрос дали интерконекторната връзка ще се отрази на цената на газа за българите той обясни нагледно, че ако на една сергия се предлагат краставици от няколко доставчика, купувачът ще купи най-евтините и най-хубавите и със сигурност ще има избор. Разясни, че „газовият хъб „Балкан“ и това, което правим като газова борса ще даде възможност българските граждани, икономика и индустрия да имат избор и да купуват по-евтин газ. Нека да има конкуренция.“ подчерта премиерът.

Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, от които 150 км на в България. Диаметърът на тръбата да е 32 цола, а проектният капацитет – до 3 млрд. куб. м годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. м годишно.

„Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност“, каза на български посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа.“

По-късно той я разведе с джипа и на други места по трасето, където работиха много машини.

„България и САЩ ще се сближат и в един по-общ проект в енергетиката при който ще се внася втечнен газ в Александруполис от плаващата станция и терминал. Това ще промени целия регион на Гърция и България“, отбеляза гръцкият посланик Димитрис Хронопулос.

По-късно Борисов разведе американският посланик с джипа и на други места по трасето, където работиха много машини.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 11, 2019 22:26
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Емигрант ноември 12, 07:42

    Този е диагнозата на нацията-но всеки народ си заслужава управлението. А и при този матрял това може да се очаква на изборите.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама