В Свиленград събират смет по принципа PAYT (Pay-as-you-throw)*

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 14, 2023 08:30

В Свиленград събират смет по принципа PAYT (Pay-as-you-throw)*

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 февруари 2023 г., брой 6/1030, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Система за интелигентно и претегляне и сметосъбиране отпадъците започва да действа на територията на община Свиленград. С нея се променя схемата за заплащане на такса „смет“. То ще е на принципа на заплащане пропорционално на количеството изхвърлени битови отпадъци, а не както е сега – заплащане, базирано на данъчната оценка на имота.
Схемата ще се приляга за определени пилотни райони в града: улиците ”6-и септември”, ”Христо Шишманов”, ”Иван Вазов”, ”Стефан Стамболов”, ”Тодор Каблешков”, „Алеко Константинов, „Максим Горки”, „Гео Милев”, „Самарско знаме”, ”Александър Стамболийски” №14, екокътовете на бул. ”България” №130 и бул.”България” №132. Включени са и селата Капитан Андреево и Генералово.
На кофи и контейнери за битов отпадък са монтирани 500 транспондера за идентифициране на съдовете и 40 ултразвукови сензора за измерване на обема в тях. Поставят се само на съдовете за битов отпадък, защото ТБО се заплаща за този вид отпадък, а не за разделно събраните отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло, зелени отпадъци и др.
За да се отчете реално количеството изхвърлени отпадъци от домакинство, освен че съдовете трябва да могат да се идентифицират, трябва и да се заключват, за да са сигурни гражданите, че претегленият отпадък е само от съответния адрес. За това ще се използват гравитационни заключваеми ключалки, като на всички домакинства са раздадени ключове за ползването им.
Сметосъбиращите машини са с кантари, които измерват теглото на вдигнатите кофи и контейнери преди и след изпразването им в камиона, бордови компютри със софтуер и принтер.

Информацията от сензорите ще се изпраща в софтуерна платформа и на информационен портал за граждани, където ще се анализира.
Чрез мобилно приложение всеки ще може да си проследи количествата отпадъци, образувани от него и ползваните услуги по сметосъбиране.
През юли 2022 г. Общината обяви обществена поръчка за доставка на съдове и сметосъбиращ камион, който да е оборудван с датчик за тегло, четец – ултразвукови транспондери, бордови компютър със софтуер и облачно базирана софтуерна платформа.
Договор на стойност 241 800,00 лева без ДДС бе подписан с избраната фирма „Риск – електроник“ ООД.
*PAYT (pay-as-you-throw) плащаш, колкото изхвърляш.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 14, 2023 08:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама