Владиката възглави Божествена света литургия за Трифоновден в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 13, 2023 10:34

Владиката възглави Божествена света литургия за Трифоновден в Харманли

„Днешния ден ни събра в името на великомъченик Трифон, пострадал за Христовата православна вяра, събра ни любовта към Бога, събра ни вярата, надеждата, любовта.“ С тези думи НВП Старозогорския митрополит Киприан се обърна към миряните, събрали се да отбележат празника Трифон Зарезан. Той се проведе два дена по-рано, на 12 февруари, в местността Трифончето, южно от Харманли.
Празникът започна в храм „Свети Трифон“ с Утринно Богослужение и Света Божествена литургия, възглавена от владиката. След нея той извърши водосвет за здраве и дълголетие.
Приветствие към събралите се произнесе кметът Мария Киркова. „Днес е Трифон Зарезан, искам да честитя празника на лозари, винари и на всички онези, които наистина отдават труда си, за да имаме тази реколта. Пожелавам господ да е с нас, много плодородие, много руйно вино в бъчвите, споделено с приятели. Бъдете живи и здрави, нека бъде благословен трудът на всички!“, каза тя.
Приветствие към празнуващите отправи и Мирослав Стойчев – председател на клуб „Възрожденец”, съорганизатор на събитието.
„Да пожелаем на всички – и лозари, и винари, страхотна реколта, още по-добра от настоящата. Нека бог да пази България и града! Весел празник на всички!
Кметът Мария Киркова и служители от ОбА и общински съветници направиха ритуално зарязване на близкото лозе, след което бе раздаден курбан на жителите и гостите на града, предоставен от Общината. Вино за празника предоставиха „Вила Басареа“ и „Братанов“.
За настроението на гостите се погрижиха ДЮТС „Хорищенче“, ТК „Гергана“ с ръководител Галина Христова, ТК „Ритмика“ с ръководител Вели Велев и талантливите „Харманлийски славеи“ с вокален педагог Жеко Ангелов.

Словото на митрополит Кирпиан:

Днешният ден ни събра в името на великомъченик Трифон, пострадал за Христовата православна вяра, събра ни любовта към Бога, събра ни вярата, надеждата, любовта.
Тези три добродетеля, които всеки един от нас притежава и Бог му е дарувал именно за това – да имаме вяра, надежда, любов винаги, съпътстващи с премъдростта Божия.
И който има премъдрост, той ще види другите добродетели.
Огромна благодарност на Община Харманли в лицето на госпожа Мария Киркова за ползотворните дела, които извършват в Харманли, заедно с духовенството, защото бидейки и единни в мъдростта, и в любовта към народа, това което Бог ни е дал, именно да се грижим за поверения наш народ, както духовно, така и физически.
Нека Божата благословия да пребъде върху всички вас.
Да имате мир, здраве и благоденствие, духовно благопреуспяване и бидейки в единната христова истина, а там където е любовта, там е истината, да бъдем единни, за да можем да преодоляваме всякакви несгоди и немарата на другите племена, около които живеем днес.
Пазете и съхранявайте тези традиции, които са ни пре-дадени от нашите предци, за да бъдем искрени в любовта си към тях и на нашето идно поколение.
За много и благословени години!
Честит и благословен празник!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 13, 2023 10:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама