В Ивайловград разрушават незаконен Кът за отдих, построен от общината по ТГС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 26, 2023 09:48

В Ивайловград разрушават незаконен Кът за отдих, построен от общината по ТГС

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 23 – 29 юни 2023 г., брой 24/1048, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Зона за отдих за близо 920 000 лв. се разрушава до язовир „Ивайловград“, защото е построена незаконно. Демонтажните дейности се извършват от Община Ивайловград, която бе задължена от РДНСК да направи това. От инспекцията пред април направиха проверка и установиха, че това противоречи на Закона за водите. Проверяващите установиха, че изградените осем обекта (хангар, навес, беседка, осветителни тела, детска площадка) и подходите от чакълирания път до тях са изпълнени под кота +130,75 м, като по проект те трябва да бъдат изпълнени над кота 131,00 м.
От РДНСК констатираха, че възложителят – Община Ивайловград и други институции, са извършили много нарушения при реализирането на този проект. Той е изграден със средства от програма за трансгранично сътрудничество, а стойността му е 460 000 евро.
В писмото на РДНСК до кмета на община Ивайловград – Диана Овчарова, е записано, че „следва да разпореди извършване на проверка по случая за предприемане на действия по реда на чл. 225а от ЗУТ“. Посоченият член гласи, че кметът трябва да издаде заповед за премахване на незаконния строеж.
Кметът отговори, че ще изпълни предписанието и то вече е в ход.
По време на реализиране на проекта кметът Диана Овчарова непрекъснато отричаше да има нарушения при изграждането му и даже убеди мнозинството в Общинския съвет на заседанието си на 5 май да отдели щатна бройка за охрана на обекта.
На информационната табела трябваше да пише, че зоната е изградена по проект „Подобряване на условията за достъп до природни, културни и туристически обекти чрез създаване на зони за отдих и туризъм в землището на с. Ламбух, община Ивайловград“, с подобект „Туристически път до язовир „Ивайловград”. Подобна табела имаше само един ден, а след това тя бе махната.
Сега на табелите има само обща информация за язовир „Ивайловград“.
При изграждането този проект има много нарушения на закони и разпоредби, с които вече се занимава икономическа полиция.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 26, 2023 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама