Въглищните централи са причинили €11.8 млрд. здравни разходи за 5 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 20, 2023 14:21

Въглищните централи са причинили €11.8 млрд. здравни разходи за 5 г.

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 27 януари - 2 февруари 2023 г., брой 4/1028, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

България е сред най-зависимите от въглища държави в Европейския съюз при производството на електроенергия – пред нея са само Полша и Чехия, като тя е и с едно от най-високите нива на замърсяване с прахови частици.
Замърсяването на въздуха причинява редица отрицателни въздействия върху здравето – хронични респираторни заболявания, хоспитализации, влошаване на симптомите на астма и други здравни последици. Те водят до повишени разходи за здравеопазване, икономическата производителност спада или поради заболяване и нетрудоспособност, или поради това, че даден служител е принуден да взема болнични, за да се грижи за болен близък.
Такива са част от констатациите в изследване на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (Center for Research on Energy and Clean Air, CREA), направено по поръчка на „Грийнпийс“ – България.
Емисиите на замърсители на въздуха от централи, работещи на въглища в България, са отговорни за:
– 3160 смъртни случая за периода 2016 – 2020 г. . Това включва смъртните случаи, приписани на излагането на ФПЧ 2.5, озон, азотен диоксид и живак.
– 780 000 загубени работни дни;
– 1810 приема в болница по сърдечносъдови и респираторни причини;
– 7850 случая на остър бронхит у деца;
– 2060 загубени точки от коефициента за интелигентност поради излагане на живак на бебета в утробата;
– 1550 нови случая на хроничен бронхит у пълнолетни;
– 76 800 дни със симптоми на астма при астматични деца.
Запазването на въглищните централи на всяка цена за неограничен период е популистки ход, вреден за интересите на България. Предизборните игри с кратка визия напред носят дългосрочни последствия, всяко забавяне увеличава риска страната да загуби пари, предназначени за енергийна трансформация, преквалификация, обезщетяване на работници в енергийния сектор, рехабилитация на терени.
Промяната в Плана за възстановяване, която отиващият си парламент желае да направи, залага опасен капан в дългосрочен план, особено уязвими са зависимите от въглищата региони.
Групирането на държавната “Марица изток 2” с малки, изключително замърсяващи централи като “Марица 3” в Димитровград, свързвана с Христо Ковачки, е ход, който изцяло защитава частния интерес на сенчести бизнесмени. Удобно беше пропуснат и фактът, че ТЕЦ „Марица изток“ 2 стана печеливша заради войната в Украйна, тя беше на ръба на оцеляването преди това и за 2021 г. отчете загуби от 182 млн. лева и дългове от 1.3 милиарда лева към компанията майка – „Български енергиен холдинг“, и единствено държавната помощ крепеше нейното съществуване.

Източник: Грийнпийс

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 20, 2023 14:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама