Слово на председателя на храм „Св. Атанасий Велики“, Харманли по повод храмовия празник – Атанасовден

От януари 20, 2023 18:52

Слово на председателя на храм „Св. Атанасий Велики“, Харманли по повод храмовия празник – Атанасовден

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 20 – 26 януари 2023 г., брой 3/1027, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

В името на Отца и Сина и Светия Дух!
Братя и сестри!
За процъфтяването и уредбата на Църквата след апостолите най-много се потрудили някои иерарси, които са се прочули със своята образованост, твърда вяра и благочестие. Те са почитани от Църквата като светители. Сред тях особено изпъква честваният свети Атанасий Александрийски, наречен още Велики.
Той е роден около 297 г. в град Александрия в семейство на благочестиви християни. Получил добро светско образование, но още по-дълбоки познания придобил чрез прилежно изучаване на Свещеното Писание. Дълбоката вяра, големите дарования, подготовка и благочестието на младия Атанасий привлекли вниманието на Александрийския архиепископ Александър и той го взел при себе си, като го назначил за свой секретар, а в 319 г. го ръкоположил за дякон. В този сан св. Атанасий съпровождал архиепископ Александър на първия Вселенски събор в 325 г. в Никея. На събора св. Атанасий излязъл с опровержение ереста на александрийския презвитер Арий. Тази реч била одобрена от православните Отци на събора, а арианите – явни и скрити – възненавидели Атанасий и в продължение на целия му живот го подхвърляли на гонения. След смъртта на архиепископ Александър, св. Атанасий единодушно бил избран за негов приемник на Александрийската катедра.
Той дълго отказвал, считайки себе си за недостоен, но по настояването на цялото православно население бил принуден да се съгласи и на 28-годишна възраст бил ръкоположен в епископски сан и поставен начело на Александрийската Църква. Цели 47 години св. Атанасий управлявал Църквата, изпитал за този период много гонения и скърби от своите противници. Св. Атанасий прекарал в изгнание повече от 20 години, ту възвръщайки се към своето паство, то отново изпращан на заточение. Имало момент, когато той оставал единствения православен епископ, всички други епископи изпаднали в ерес. Въпреки многогодишните гонения светителят продължавал твърдо да отстоява чистотата на православната вяра и непрестанно писал послания и трактати против арианската ерес. Когато император Юлиан Отстъпник /361-363/ започнал гонение против християните, неговият гняв се насочил първо към св. Атанасий, който бил почитан като велик стълб на Православието. Юлиан възнамерявал да убие светителя, за да нанесе съкрушителен удар на християнството, но скоро сам безславно загинал. Смъртно ранен от стрела по време на сражение, той в отчаяние възкликнал:”Ти победи, Галилеецо!” След смъртта на Юлиан св. Атанасий управлявал още седем години Александрийската Църква и починал през 373 г. на 76-годишна възраст.
Братя и сестри, Нека се стремим към задълбочено изучаване на Свещеното Писание и творенията на светите отци и учители на Църквата, за да можем обосновано да защитаваме и изповядваме своята вяра.

Тук е момента да спомена и следното: Както всички знаете неотдавна започнахме поредната си инициатива, а именно – благоукрасяване на двора и ремонтни дейности по килийното училище към храма. За наша огромна радост се отзоваха много бизнесмени, фирми и енориаши от целия град и не само.
Един от основните ни дарители, с готовност винаги да помогне не само на нас, опитващи се да възродим духовния живот, но и на всеки отишъл с нужда е г-жа Стефка Здравкова, председател на ПГ ГЕРБ – Харманли която всички познавате и уважавате.
Има и още много други хора, които не жалят сили и средства, за да ни помагат. Благодаря на всеки поотделно.
Не на последно място благодаря на всички енориаши, за всичко!
Бог да въздава на всеки за всичко което правят за храма, а на тези които не го правят да дарува вразумление и добро отношение, колкото може.

Честит празник и св. Атанасий да бди над нашия град!

От януари 20, 2023 18:52
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владимир но не Ленин нито Путин януари 21, 22:19

    Голям майтап, бре попче ли си, сафрид ли си!
    1. Вселенски събор в Никея 325г. няма, защото само 1/6 от епископите в Римската империя са се „съборили“ тогава за да служат на императора-езичник.
    2. Атанасий като е оборил Арий на събора, защо императора-езичник Константин е бил „покръстен“ от ариански епископ и то на смъртното си ложе, ставайки от езичник – еретик, и то според измислената от него псевдорелигия , хибрид от Библейско Християнство и Вавилоно-езически ритуали и суеверия?!
    3. И като е бил толкова убедителен Атанасий, защо Александрийската църква на която е бил предстоятел става еретическа – монофизитска и миафизитска?!
    Добре е, да изучаваме Свещеното Писание, което показва колко фалшива е хибридната, отстъпническа вяра от 4-ти век, която проповядвате, служейки на светските власти и светски системи лежащи в лукавия! А относно „отците на църквата“ – има един Отец и той е Господ Бог, а тия дето издигате като такива са същите хибриди между Християнство и езичество! Покайте се!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама