Водопреносната мрежа в общината е крайно остаряла

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 13, 2023 11:38

Водопреносната мрежа в общината е крайно остаряла

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 30/1054, година XX, 04 -10 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

„Основната причина за проблемите при снабдяването с питейна вода в община Тополовград е крайно остарялата водопреносна мрежа.“ Това каза инж. Атанас Атанасов – ръководител на район Тополовград при „ВиК Хасково“ и продължи в отговора на нашия въпрос за цялостното състояние на водоснабдяването в района.
„На ден имаме минимум по три аварии и то в различни краища на общината. Особено в тези села, където са останали реално и живеят по 15-20 души, а абонатите като цяло са много повече – празни необитаеми къщи. С дебита на водата в общината в различните населени места не сме толкова зле. Както казах, проблемът е в мрежата, макар че не е еднакъв навсякъде. Ето например в Мрамор горните каптажи на водохващането нямат достатъчен дебит. Достатъчен има в по-долните, но те не бяха пускани повече от две години. Успяхме да пуснем водата от тях и всичко щеше да е нормално, ако не бяха започнали да се пукат тръбите, които не издържаха на повишеното налягане.
Причината е, че там където земята е хубава, от където минава трасето когато земята се напуква, тръбите се пукат или се изместват гумените съединения и не можем да разберем къде отива водата. Тя не излиза отгоре, а отива някъде, обикновено далеч от аварията. Така е в Каменна река, Доброселец , Синапово и Княжево. Всичките тези тръбопроводи са по на няколко километра и са в ниви.
Никой не спазва изискването на закона да има сервитутна ивица около водопроводите, за да може да се огледа и намери повредата. Наемателите или собствениците орат, сеят, жънат и балират отгоре, в резултат на което настават авариите, а когато тръгне през посевите да търсим повредата се стига и да разправии и т.н.
С управителя на “ВиК – Хасково” сме се уточнили – маркираме тръбопроводите, оставяме сервитут, минаваме по два пъти седмично на проверка.
Друг проблем, с който се сблъскваме, като пример ще дам с. Каменна река. Къщи, пръснати на няколко баира, мрежа из цялото село, живеещи малко. Минат някъде, откраднат водомера и докато открием къде е течът, сума ти вода се оттича нахалост. Сега там вземаме други мерки – по улиците, по които не живее никой, се опитваме да слагаме спирателни кранове, за да ги изолираме. Тръгнахме да проверяваме мрежата и от къща на къща, за да видим къде има, или няма хора, къде има течове и т.н, но това е огромна работа и за съжаление така е не само в Каменна река. Проверяваме каптажи, водохранилища с цел да ограничим загубите на вода.
Целият проблем, ще кажа още веднъж, е в крайно остарялата цялостна водопреносна мрежа. Полагаме всички усилия хората да имат достатъчно вода, но докато не се подменят тръбите по мрежата, това ще е все по-трудно, а и самият процес на подмяна не е нито лесна, нито евтина, но крайно необходима работа“ – завърши инж. Атанасов.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 13, 2023 11:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама