Деница Сачева: „България не е разбрала какво е демокрация и дори няма представа от пазарна икономика“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 14, 2013 08:19

Деница Сачева: „България не е разбрала какво е демокрация и дори няма представа от пазарна икономика“

Акценти

  • Деница Сачева, водач в листата на ДСБ – БДФ за Хасковска област в четвъртък на срещна  с харманлийци и разговаря с тях.

Свързани публикации

Деница Сачева, водач в листата на ДСБ – БДФ за Хасковска област в четвъртък, 13 април 2013 г. на срещна  с харманлийци и разговаря с тях.

В началото сподели причината, които я е накарала да се кандидатира.

„Искам да променя средата за бизнес, защото обстановката сега е убийствена. Дълго изчаквах, наблюдавах, анализирах, коментирах и смятам, че ако днес България не ни харесва, причините за това са активната глупост и пасивният ум.. Кандидатирам се, и вярвам че България може да се оправи с дясна политика. Имам твърда и непоколебима  решителност да се занимавам с това не само на тези избори”.

„Не вярвам, че ако има 30 контролни институции, това запазва парите на хората. Вярвам в обратното, че ако има смисъл, хората сами ще си правят благосъстоянието и няма нужда от толкова проверки, контроли и репресии.

Госпожа Сачева каза на събралите се, че формацията, който представлява не обещава създаване на работни места, а  подкрепа на фирмите, които да създават такива. За тях  компаниите трябва да получат по-голяма защита от контролните органи. Тя даде за пример безкрайните, непрекъснати проверки от различни органи, които трябва да се ограничат.След като веднъж са проверявали  да за определен период от време да не можа да се прави подобна проверка.  

Ето още няколко идеи, които те ще инициират:

  • да има преференции за някои български производства;
  • нулева данъчна ставка за печалба, която се реинвестира;
  • Да има пълно съответствие между направените осигурителни вноски и получавани пенсии и да бъдат премахнати привилегиите в тази система;
  • плащания по линията на държава, община, еврофондове за да е с определен срок за осъществяване.
  • да се направи Гаранционен фонд с отчисления от обществените поръчки и ако разплащанията по тях се забавят, де се превеждат пари от него.

Госпожа Сачева е убедена, че трябва да се вземат сериозни мерки свързани с възлагането на обществените поръчки, защото голям процент от ограниченията в тях нямат нищо общо с изискванията на ЕС.

В икономиката на страната се краде от много места и тя даде пример с лекарствата.   

 „Когато се създаваше Здравната каса имаше 1300 позиции лекарства и се осигуряваха със 180 милиона лева. Сега бюджетът й е 2 милиарда, а се плащат 1400 позиции. Когато се крадат милиарди това се отразява в нашия джоб.”

Земеделци се оплакаха от неравностойните позиции спрямо колегите си от съседните си страни.

Отговорът на Деница бе следният: „Ума и професионализма на преговарящите има голямо има значение. Когато глупави хора правят договорки, от които надолу по веригата страдат стотици хиляди хора. Как другите нации са защитили по –добри условия, а ние не сме?” Даде за пример студена Естония,  където имат повече преференции за зеленчукопроизводството,  отколкото за България. „Това го договарят политиците”, каза тя, но все пак внесе някакво успокоение, като каза, че нещата не са безнадеждни и в България има политици, които могат да договорят по-добри условия. „Аз смятам че трябва да се направят необходими  усилия от всеки един от нас политиката да е в ръцете на компетентни хора, които да защитават интересите на всички. Който и да подкрепите трябва да мислите за биографията на този човек.

По отношение на репресиите към бизнеса тя каза: „Когато някой идва от силова структура не може да очакваме друго освен силов ред. Не можем да очакваме той да мисли както мислите нас.

Отговорно мога да кажа България дори не е разбрала какво значи демокрация и дори няма представа какво значи пазарна икономика. Единственото време в относително пазарни коловози бе в периода 1997 и 2001 година. Много сектори в икономиката не се движат в неправилна посока, а здравеопазването например от тогава направи кръг и са върна в развитието си.

Мнението и за забрана за тютюнопушенето, което води до загуби на заведенията тя сподели: .”Аз не искам България да е страна в която хората ходят там за да пушат Иска ми хората да отиват в заведения с леко сърце, да хапнат, да пийнат и да разговарят, а не да стоят по на едно кафе или бира с часове. Апелът да се развиват заведения чрез тютюнопушене  е апел за бедност.”

Университетите и образование и качеството на студентите се влошава. Най-качествените мечтаят да идат в чужбина и не кандидатстват в българския учебни заведения. Имаме ширпотреба на университети. Взима се диплома, само като се плати таксата.

Един от основните аргументи за ненамаляване на  ДДС на лекарствата е че можела администрацията  да се справи. Че нямало възможност за диференцирано плащане. Но за туризма и хазарта тя е такава. Ако за туризма е обяснимо, той е приоритет,  за хазарта не знам защо е?

Който ви обяснява, че плоския данък е великото изобретение, с което ще дойдат чужди  инвестиции  – ви заблуждава. Този данък е привлекателен за хора, които искат да изперат пари и за хора които искат да завъртят средства с бърза консумация

Истинските инвестиции имат нужда от сигурност. Да няма такъв който да ти напише друг закон..

Правителството на НДСВ Продължи посоката за ЕС, но отклони България в това отношения е това България да бъде реална пазарна икономика. Много пазарни и демократични принципи бяха едноактно отречени.

Местни бизнесмени се оплакаха от рекета на държавата, защото контролни институции ни проверяват с план. Говориха за банковия октопод, монополите. Направете така, че да има квоти, за знае човек какво произвежда и да име сигурност като се захване с нещо. Питаха какво да се произвежда, за може след това да се продаде на пазара. Защо Костов не прати един човек да се виждаме по-често.

Големи инфраструктурни  проекти се дават на олигарси и на монополи.

Резерва на здравната каска бе национализиран за една вечер и 10-годишните спестявания на българите за здраве изчезнаха. Ако има една такава огромна несправедливост в една дейност, тя влияе и на други сектори

Електронно правителство означава прозрачност се наместват различни интереси. Ще намали бюрокрацията и прозрачността е най-важна при него.

България страда заради не повече от 500 души, които стоят в центъра на пирамидата.- държава, която не може да се справи с това, не е държава.

Според стратегия на здравеопазване до парите на НЗОК трябваше да имат достъп доброволните фондове за здравно осигуряване. Имаше 20 такива, но до края на година няма да има нито един  Миналата година, само за един ден с промяна в закон, благодарение на застрахователното лоби тези фондове станаха е те станаха застрахователни  компании и загубиха интерес към здравното осигуряване.

Ромите също искат да живеят достойно познавам 700 роми инженери, строители, учители. Грижата за тях е само кухня, дрехи. А образование и да получават работа. Да преодолеят тази традиция с ранните бракове и тази  традиция трябва да еволюира.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 14, 2013 08:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама