Борбите събраха най-много хора на панаира в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 20, 2009 14:03

Борбите събраха най-много хора на панаира в Харманли

Борбите на панаира в Харманли отново бяха най-атрактивното мероприятие събрало най-много хора на Традиционния панаир “Карабаа”. Тази година в тях участваха над 60 състезатели от различни градове в региона.

Имаше борци от Симеоновград, Асеновград, Хасково, Димитровград и близки и далечни села. Състезатели и публика се бяха събрали пред ротондата на музея в Харманли, където борбите се провеждат от няколко години. .

Тепихът бе осигурен Георги Христов, собственик на автокъща “Димида” и бивш борец, вицесветовен шампион.

Състезателите или мераклиите за такива бяха разделени в три групи: деца.до 35, 45 кг.,

мъжете в 65 и 75 кг и над 85 само за най-добрите. Кантар нямаше, но Донко Трендафилов, водещия им определяше теглото на око.

Ветераните бяха трима само, а жена така и не се яви, въпреки че наградата за първо и второ място бе 80 лева.

Всички се бориха голи до кръста, а изпотените им тела създаваха впечатление за мазни борби, които се провеждат в съседна Турция.

Съдии бяха м.с. Карьо Карев, Тодор Тодоров от с. Капитан Петко войвода, а организатори бяха от Културния отдел на общината, които старателно си водиха записки, кой с кого се е борил и на кое място е.

Наградния фонд бе осигурен от общината, а паричните премии бяха връчвани от зам-кмета инж. Гено Генев.

Най-много овации събра борбата между ветераните. В тях участваха трима пехливани в категория нещо средно между комар и скакалец – традиционния Яньо Русев от с. Българин, Генади Русев тренирал в лудницата в Болярово и Бекир Мустафа, който пък 20 години упражнявал този спорт в Пазарджишкия затвор. Сред три схватки победител бе Я. Русев. Той получи парична награда и много похвали от водещия Донко Трендафилов.

Най-голямо възхищение от страна на публиката имаше при борците в най-тежката категория, за “баша”, над 85 кг. На финала се срещнаха Божидар Бояджиев и Димитър Кумчев. Първият е от Казанлък, а втория от Асеновград. След няколко минути борба, първият се отказа “поради медицински причини”. Наградата за победителя бе 300 лева, за втория – 150 лева.

Само една седмица преди това двамата състезатели бяха в схватка на финала на борбите в Симеоновград. Тя трая по-малко от минута, а победител бе … Божидар Бояджиев.

Предишния ден на ротондата пред музея имаше танцов спектакъл „Гергана“ , изнесен от харманлийци и свиленградчани, организиран от Центъра за работа с деца в Града на Белоногата. В него участваха танцовите формации на Галина Станкова “Ритъм”, на Лидия Митрева “Енерджи” и на Галина Христова детски танцов състав „Хорищенче“. Гостите бяха от спортен клуб „Изида – Юнак“ – Свиленград.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 20, 2009 14:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама