Бежанците ще бъдат част от бъдещото на региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 27, 2013 18:18

Бежанците ще бъдат част от бъдещото на региона

За пръв път за настаняване на бежанци в нашия край се заговори преди година. Тогава правителството отпусна 200 000 лева за временен приемателен център в Харманли, който ще има готовност да приеме бежанци на територията на запустялата казарма. Плацът бе почистен, дърветата – окастрени, тревите – премахнати. Навсякъде бяха поставени заграждания от мрежа и бетонни колове. Предвидено бе да поеме 200 палатки, или 1000 души. В началото на тази година Центърът за временно настаняване в Харманли вече бе готов. Той ще бъде от затворен тип.
Десет човека охраняваха направеното. В плана на правителството на ГЕРБ бе предвидено, че Центърът за временно настаняване в Харманли ще заработи само при голяма бежанска вълна, ако на ден нелегално преминат границата над 500 чужденци.
По това време на сесия на ОбС – Харманли, кметът Михаил Лисков видя в бежанците престъпници и подведе местните парламентаристи, че режимът на бъдещия лагер в Харманли ще е свободен, а това застрашавало сигурността на хората в квартала до него. И преди, и сега, той твърди, че това е грешка на държавата. „Там няма подходящи условия за живот, още по-малко на 1000 човека. Фургоните не решават въпросите. Липсата на вода, на канализация, на отопление, на място, където да се хранят, да не говорим за бани и за тоалетни. Ще е една екологична бомба, която ще гръмне рано или късно”, категоричен той.
В началото на тази година народният представител на БСП Емилия Масларова внесе питане в Народното събрание във връзка с изграждането на Център за временно настаняване в Харманли. Тя попита министъра на отбраната Аньо Ангелов защо са избрали бежанския лагер да е на територията на казармите в Харманли, а не в Любимец или Симеоновград, които също са били предложени за тази цел. Каза, че имала подписка от гражданите на Харманли против това изграждане.
Докато хора от предишното правителство се опитваха да водят разговори с местни ръководители и да им обясняват какво правят, това тихомълком само за седмица реши въпроса. Министърът на отбраната Ангел Найденов, който е много голям приятел на местните червени управляващи, предостави казармата без даже да ги пита.

Дали на местното население се иска, или не, бъдещето на този регион е определяно да бъде нещо като буферна зона за бежанци. Тук ще бъдат изградени още няколко лагера за бежанци, в които ще бъдат настанявани бягащите от размирните региони. Ако някой си прави илюзията, че те ще спрат, когато приключи войната в Сирия, просто се заблуждава. След нея ще започнат размирици и в други държави, което ще принуди гражданите им да бягат на по-спокойно място. Един от пътищата им е през България.

В Харманли подстрекават, а други ги приютяват

Докато кметът на Харманли подстрекава местното население срещу евентуалното пристигане на кандидат -бежанците, в страната вече се чуха призиви за милосърдие към тези хора. В броя си от 18 септември вестник „Стандарт“ съобщава, че български майки поискали да гледат сирийски деца. Информацията им е от асоциацията за приемна грижа у нас, в която се казва, че 40 приемни семейства вече са готови да приемат чужди хлапета, потърсили помощ в страната ни. „Бежанският лагер не е най-доброто място за отглеждане на дете. Трябва да се погрижим за тях, независимо от това какъв език говорят“, коментира Цветелина Милославова, която е координатор на сдружението във Видин.
Величкият епископ Сионий, викарий на видинския митрополит Дометиан и игумен на Лопушанския манастир, е изпратил до Агенцията за бежанците при МС предложение Чипровският и Лопушанският, да бъдат предвидени като места за настаняване на сирийски бежанци. Имаме благословението на митрополит Дометиан за това, пише в неговото писмо, съобщава „Станадарт“.
Духонивникът обяснява, че в хотелската част на манастирите ще бъдат настанявани християни, каквито са 30% от населението на размирната страна. „Сега в Сирия разрушават християнски храмове, убиват свещеници, жени, деца, трябва да им дадем стимул за живот, да ги окуражим във вярата и надеждата“, пише в писмото. „Да покажем любовта си към изпадналите в нужда и им подадем ръка“, завършва обръщението му, разпространено от видинската митрополия.
Главният прокурор Сотир Цацаров обяви във вторник, че държавното обвинение и останалите органи на съдебната власт трябва да променят подхода си към бежанците, които нелегално преминават българската граница в търсене на убежище.
„Основното мнозинство от тях (бежанците – бел. ред.) са хора, които пресичат границата ни поради преследване в страната, от която идват, и поради чисто хуманитарни подбуди – търсене на нормален живот“, аргументира се Цацаров с уточнението, че „това налага пълно преосмисляне на подхода ни“.
Това е прелюдия към подготвяне на общественото мнение, че някои от бежанците може да бъдат допуснати до българския пазар на труда и може да бъдат наети на работа.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 27, 2013 18:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама