Бежанците вече се обгрижват от лекари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2013 08:18

Бежанците вече се обгрижват от лекари

„Лекари без граница“ вече откриха кабинет в Центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли. В момента има един доктор, който ги преглежда, но предстои да дойдат и други. Медицинските лица ще бъдат разположени в четири кабинета, а докторите ще се занимават с онези случаи, които не за екипа на Бърза помощ, който има линейка в лагера.
Ще се преглеждат с предимство деца до пет години, бременни и майки, които кърмят.
Сред бежанците има доброволци, които съдействат на лекарските екипи.
Във вторник, 26 ноември, на входа на Центъра за временно настаняване в Харманли бе открит магазин за хранителни стоки. В него се продават най-необходимите продукти, които настанените бежанци искат да си купуват. Досега това ставаше след като полицаи извеждаха в града бежанци и те пазаруваха в местните магазини. Сега проблемите са с един по-малко.
През седмицата продължи приемането и отвеждането на лица, търсещи закрила от България. Бройката на пребиваващите си стои около 1300.
В неделя пристигна камион с дарения. Тъй като сред бежанците няма организация за разпределянето им, те се изпокараха и се сбиха. Във вторник от два микробуса им раздадоха с дрехи и храни. Този път до скандали не се стигна. Очаква се в края на седмицата да пристигнат няколко камиона с дарения и 30 доброволци, които ще се опитат да ги разпределят справедливо.
Продължават и помощите от местни граждани и организации. Топли дрехи за деца и хигиенни препарати бяха дарени от работещите в Районен съд, а от студио за красота „Choice“ са организирали кампания за събиране на дрехи и завивки за нуждаещите се бежанци. Същото правят и в гимназията.
С всеки изминал ден настанените в лагера започнаха да приличат на европейци, защото се обличат в дрехи, дарени им от българи.
Осем безпризорни непълнолетни афганистанчета бяха изпратени в София. Те са докарани от Елхово и нямат родители, които да се грижат за тях.
През седмицата полицаите заловиха няколко избягали от лагера афганистанци, които отново бяха върнати в центъра.
Някои от сирийските бежанци, които са настанени във фургоните вече са достатъчно задоволени откъм храна и дрехи. Не такова е положението с останалите етноси. Има около 20 негри, няколко бегълци от Пакистан и около 70 афганистанци с много деца. Те се са настанени в общи помещения, където всяко семейство си е оградило с чаршафи сепаре.
Изключително тежко е положението и за настанените в палатки. Те са около 140 души и са без осветление. Отоплението им се състои от огън, запален в тенекия от сирене. Дъждът усложнява и без това тежкото им положение.
Помещенията, които се ремонтират и в които ще бъдат настанени тези от палатките, ще бъдат готови най-рано през средата на следващата седмица. Областният управител обаче е наредил да се настаняват хора в помещения, които все още не са готови и нямат нито ток, нито отопление.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2013 08:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама