Пчеларството е дейност, която подслажда живота

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 18, 2016 08:01

Пчеларството е дейност, която подслажда живота

Пчеларството е не само хоби, а и работа за препитание, особено през последните години. Неговата история в тополовградския край е почти половин вековна. За радост се забелязва засилен интерес от млади хора, за някои от които хобито се е превърнало в работа, в източник на поминък.
До преди 10 години тополовградските пчелари добиваха около 10 тона чист пчелен мед. Сега е много трудно да се направи някаква равносметка, тъй като повечето от тях не членуват в дружеството. С хубав мед се хвалят всички пчелари. Сакарският сладък елексир е екологично чист, тъй като районът тук все още не е толкова замърсен.
Освен това, казват пчеларите, тук има всичко необходимо – хубав свеж въздух, планина, вода, разнообразие от билки. Всичко това благоприятства за развитието на този отрасъл.
За тази работа ( са необходими голяма грижовност, отговорност, постоянство казват запалени, дългогодишни пчелари. Докато при другите животни могат да се отлагат определени правила и срокове, тук не може- обясняват те. Когато им дойде времето да излязат, няма как да се държат затворени. Нужни са и познания за всяко пчелно семейство.
Изкупните цени на меда през последните години не удовлетворяват пчеларите. Държавата вече не е така грижовна към медодобива и всеки се спасява сам. Това важи и за пазара на произведената продукция. Предпочита се продажбата на едро, но се предлага и на дребно. Седем лева за килограм върви цената в тополовградския край. В семействата на пчеларите медът е неотменна съставка в менюто и употребата на захар е сведена до минимум. Случва се, за жалост, медът да отива и в ракиените казани.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 18, 2016 08:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама