Липса на транспорт обезлюдява села в Сакара

Руска Георгиева
От Руска Георгиева февруари 29, 2016 14:53

Липса на транспорт обезлюдява села в Сакара

Акценти

  • Късмет имат хората в този край, че все още местните магазини се зареждат от разносната търговия на място
  • Затова пък в тях не се влиза.

Свързани публикации

Липсата на удобен транспорт между общините Елхово и Тополовград превръща една част в сакара в самотен остров на отшелници. Жена от Княжево е била разследвана, че заработва в сивия сектор като таксиметров шофьор, научи „Сакар нюз” от местни източници. Тя била нарочена за това задето направила добрина на възрастни хора да ги откара до града.

Единственият автобус,който тръгва от Елхово за Тополовград е в 12 часа на обяд. Той се връща едва на следващия ден на по пладне. От Тополовград за обратно автобусът по разписание е в 11 часа. От Елхово до Княжево автобус има само в 8 и 30, но той не минава през Тополовград. Неговото направление е Ямбол – Свиленград.

Поради тази причина 5 от княжевските ученици пътуват на автостоп или с личен транспорт, а двама правят същото до Тополовград.

Ако някой от селото се разболее единствената алтернатива е бърза помощ. Но при подобни обстоятелства е под въпрос кога ще пристигне. Другия вариант е да бъде потърсена услуга на местен шофьор веднага. За малкото останали работоспособни обаче е трудно да си спечелят пари за автомобили или да си извадят свидетелство за правоуправление. Единствената им заетост е в „Язаки”,където някои успяха да се вредят и пропътуват часове на ред на ден в двете посоки. За старците няма какво да говориме, те просто няма как да се сдобият със собствено возило.

В селото няма лекар, няма и аптека, затова понякога се налага да се ходи до града. Но за съжаление това вече става все по трудно след като жена от селото пътуваща за Елхово е била извикана да дава обяснения защо работи като таксиметров шофьор. Това е станало след случай, при който отивайки в града тя проявила човещина качвайки в собствения си автомобил стари хора.

Късмет имат хората в този край, че все още местните магазини се зареждат от разносната търговия на място. Затова пък в тях не се влиза. Цените им са доста различни с тези на търговските обекти на близките градове.

Още по зле е положението с отстоящото на 2 км съседно село Синапово. За останалите села в този край просто е безмислено да се говори. Те са си направо жива трагедия.

Това е много жалко, тъй като този район до неотдавна имаше добре развити транспортни връзки и те бяха направо като квартали на близките градове, където много хора отиваха да работят и учат.

Всеизвестен факт е,че тополовградския край има много природни и културни дадености. Той е част от туристическия пакет на Тунджанската долина и по отношение на селския туризъм много може да се направи. Освен дворецът на Дронгелон, няколкото реки, църките има и други забележителности,които при добре организирани транспортни връзки биха могли да влеят инвестиции за развитието и поминъка на местното население. Това би било начин да се задържат малкото му останали обитатели в него. А,той е красив и атрактивен. Доказателство за това е интереса ,които чужденците проявиха закупувайки си имоти именно там.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева февруари 29, 2016 14:53
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Gero февруари 29, 19:47

    Ами давземем и община Харманли, селата от Сакара като Изворово. Колко пъти там има автобус на Салапатов- как бабите и дядовците се молят на ученическият автобус на Тонка даги закара поне до Черепово. Но кой щеим обърне внимание.Ха дапровери общината как е там.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама