Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

Украински войски навлязоха в Курска област, август 2024 г

2 минути
Украйна обяви пълен контрол над важен град в Курска област

27 август 24 г

Ξ Украинските военни съобщиха, че техните войски са пленили 600 руски войници и 100 населени места в Курск. Междувременно Киев заяви, че за първи път е изстрелял балистична ракета украинско производство. DW предоставя повече информация.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Киев е изстрелял първата балистична ракета украинско производство.

Украйна съобщи за нощни атаки с дронове и ракети срещу Киев и други райони

Ръководителят на органа за ядрен надзор на ООН е пристигнал в руската атомна електроцентрала Курск Президентът на САЩ Байдън нарече атаките срещу Украйна в понеделник „възмутителни

26 август 24 г

Ξ Русия извърши масирана атака в Украйна, рани 21 души и уби 4

Премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви, че 15 украински области са били засегнати от масираната руска атака. Основната цел е била критична инфраструктура.

Ξ На 26 август сутринта руските сили изстреляха ракети по Украйна. Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал заяви, че 15 украински области са били засегнати от масираната руска атака.

Съобщено е за взривове в Киевска, Харковска, Кривошийска, Виницка, Запорожка, Ривненска, Житомирска, Ивано-Франковска, Лвовска, Одеска и Хмелницка област.

В няколко града има прекъсвания на електрозахранването. Украинската национална енергийна компания Укренэнерго въведе извънредни прекъсвания на електрозахранването.

Руската атака предизвика прекъсване на електрозахранването в няколко района на Киев. Според Кличко прекъсванията се дължат на „проблеми в общоукраинската енергийна мрежа“. Руската атака рани трима души, включително 5-месечно бебе, и нанесе щети на инфраструктурно съоръжение и частни къщи.

Ξ Смело приключение, родено от отчаяние. The Economist разказва как командирът на Въоръжените сили на Украйна Сирски е подготвял офанзива в Курска област

Ξ Офанзивата на АФУ в Курска област се превърна в приключение, родено от отчаяние и в атмосферата на голяма секретност, пише The Economist. Журналистите стигнаха до това заключение, след като заявиха с източници в обкръжението на главнокомандващия на Въоръжените сили Александър Сърски, както и украинските военни, пряко участващи в операцията на територията на Русия.

От една страна, отбелязва вестникът, неочакваното нашествие повишава морала на украинската армия и демонстрира нова тактика на боевете на Въоръжените сили. Въпреки това, след почти две седмици на офанзивата, темпото му се забави и Русия започва да реагира, не само в Курска област, но и на други фронтови линии.

14  август 24 г

Ξ On August 14, Ukraine claimed to have shot down a Russian Su-34 fighter-bomber during a night battle.

Information reported by the Ukrainian General Staff that indicates that “the work of eliminating the occupiers, their equipment and their weapons continues relentlessly. Together, we will win”. On social media, images of the “destruction of the Russian plane” have been widely disseminated; however there only show a huge explosion in the distance, in the night, underlines The Daily Digest.

Русия атакува пристанището на Одеса . Двама души са в болница с различна степен на наранявания след ракетния обстрел в сряда вечерта.

15 август 2024 г. 

Ξ Украйна обяви пълен контрол над важен град в Курска област и удари по военни летища

Ξ Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски докладва на президента Володимир Зеленски, че руските сили са разгромени в град Суджа, където е измервателната станция на “Газпром” при единствената точка за транзит, от който зависят частично три четвърти от държавите в ЕС.

Генералният щаб също така каза, че е поразил четири летища – във Воронежка, Курска и Нижегородска област. На прицел са били горивни складове и оръжия, използвани във въздуха, а Зеленски нарече атаката “точна” и “своевременна”. Москва казва, че е свалила 117 дрона и 4 ракети. На тези летища според Киев има изтребители Су-34, Су-35 и друга военна техника.

Зеленски съобщи, че е провел срещи на високо ниво, за да обсъди създаването на администрация в земите, които Украйна контролира, над седмица след като започна изненадващата офанзива. По думите му от последното вечерно обръщение армията “продължава да напредва в Курск”. “Достигаме стратегическата си цел”, каза той.

11 август 2024 г.

Ξ Министерство на отбраната на Русия: Киев е атакувал Курска област през нощта с ракети “Точка-У

Силите за противовъздушна отбрана унищожиха 14 украински безпилотни летателни апарата и четири тактически ракети “Точка-У” над Курска област, съобщиха от Министерството на отбраната.РБК

Една свалена украинска ракета е паднала върху жилищна сграда в Курск, избухнал е пожар.RT на руски.

Други 16 безпилотни летателни апарата са свалени над Воронежка област, три над Белгородска област и по един над Брянска и Орловска област.РБК

Няколко частни къщи, административна сграда и някои инфраструктурни обекти са пострадали във Воронежка област вследствие на атака от безпилотен самолет. argumenty i
Читайте больше на https://military.pravda.ru/2081469-svodka-s-fronta/

Ξ Обобщение от фронта: най-мощната атака срещу Курск, редица руски канали в Telegram с цел да се раздухат, всяват паника в Русия

Руските резерви, изтеглени в граничната зона, позволиха на руската армия да изтласка противника от селищата Мартиновка и Малая Локня. В същото време противникът продължава да изтегля жива сила към Суджанския район, като променя тактиката на пробивите в операция с всички оръжия – ВСУ включва в настъплението танкове и механизирани части. Основната цел на неонацистите остава Курчатовската АЕЦ – украинците съсредоточават силите си в районите на населените места Обуховка и Любимовка.

10 август 2024 г.

Ξ На 6 август украинските войски (със силите на няколко бригади, подсилени със средства за противовъздушна отбрана и полк оператори на дронове) пробиха в Курската област западно и източно от граничния пункт Суджа. Самият граничен пункт беше превзет на следващия ден, а десетки граничари се предадоха. Не успяха да окажат упорита съпротива и войниците от “полковете за охрана на границата” – леки пехотни части, създадени в южните региони през 2023 г., за да ги защитават от набезите на украинските специални сили (включително наборни войници). Те не са били предназначени за конфронтация с редовни войски, наброяващи няколко хиляди души и разполагащи с тежка техника. През първия ден от офанзивата въоръжените сили на Украйна (ВСУ) успяха да напреднат свободно с 10 км или повече в две посоки западно от град Суджа.

Ξ Резюме от фронта: най-мощната атака срещу Курск, редица руски телеграм-канали в името на ХИП сеят паника в Русия

Ξ Завладяването на АЕЦ “Курчатов” е смисълът на операцията на въоръжените сили в Курска област.

9 август 2024 г

Ξ Масиран украински удар в руската Липецка област, гори база на ВВС

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че са нанесли през изминалата нощ успешен удар срещу военновъздушна база в руската Липецка област, на близо 300 км от границата между двете страни, предадоха Укринформ и Франс прес.

“При нападението бяха засегнати складове с управляеми авиационни бомби и други обекти в района на базата”, се казва в изявлението.

Вследствие на удара е избухнал голям пожар, съобщава се и за множество експлозии, уточни украинският генерален щаб.

Известно е, че на летището на базата са разположени руски самолети Су-34, Су-35 и МиГ-31, според същия източник. Освен това са нанесени удар срещу руските сили за противовъздушна отбрана в окупираната Донецка област, засегнати са три радара.

Ξ Бойците на ЧВК “Вагнер” са изпратени в Курската област от Мали, за да спрат пробива на украинските сили. Това съобщава RTVI.

“Вагнеровец” от Мали се изпраща в Курска област, – съобщава RTVI с позоваване на изтребител PMC. Преди това редица телеграмни канали отбелязаха, че бойците на частна група се завръщат в Русия. Някои канали също прикрепиха видео със символите на PMC “Wagner”.

8 август 2024 г

Ξ Руски военни в Суджа край Курск спасиха двама руснаци от украински плен.

Цивилните пътували с автомобил и били спрени от украински военни. Руските военни, чиито позиции се намирали наблизо, видели пленяването на цивилните и открили огън по бойците.

Под силен огън военните от ВСУ напуснаха мястото и цивилните бяха изпратени да се евакуират.

Ξ Анализаторът Таран: “Ударът по Курска област е създаване на медийна картина”

“Това не е контраофанзива. Това е медийна специална операция” – мнението на анализатора Таран за атаката на ВСУ в Курска област.

Части на ВСУ атакуваха Курска област. Какви цели преследва Украйна и защо нападението беше изненада? Ситуацията в интервю за Pravda.Ru анализира военният анализатор, политолог Дмитрий Таран.

Ξ Обобщение от фронта: в Курска област в пръстена на компанията SDF GUR на Украйна, ЧВК “Вагнер” се връща в Русия.

“Космонавти” – мотострелци на руските ВВС – застават на пътя на нападателите от специалните сили на ВСУ

Руската армия продължава да изпълнява задачите на специалната операция в Украйна.

Разбира се, сега всички погледи са насочени към граничния район на Курска област, където бойците на ВСУ предприеха военна провокация, навлизайки на територията на Руската федерация.

Ξ През цялата нощ там беше тихо – по врага летеше всичко възможно. В района на Коренево, Зелени Шлах и Леонидово руските бойци брутално ликвидираха предните украински ДРГ, навлезли на руска територия. С настъпването на зората разселването на бандеровските бойци продължи. Непрекъснато се води и огнева атака срещу струпването на украински сили по руската държавна граница.

8 август 2024 г. 

Ξ  Обобщаваме военните резултати от четиридневното настъпление на украинските въоръжени сили в Курска област. Каква територия е завладяна от украинската армия? И как вървят нещата в Донбас, където руските войски вече атакуват?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights