Галина Славова: „Нашата група кандидати ще бъде истински коректив на местната власт“

Милена Митева
От Милена Митева октомври 25, 2019 11:10

Галина Славова: „Нашата група кандидати ще бъде  истински коректив на местната власт“

Представете се на аудиторията ни?
Не обичам да говоря много за себе си. Естеството на работата ми е такова, че не мога да обсъждам нещата, които са ми доверени. Останалото е известно на повечето хора. Родена и израснала съм в Харманли. С него ме свързват много спомени, приятелства, предателства, но най-много са хубавите неща. Тук минаха тинейджърските ми години, тук се роди дъщеря ми и тук я отгледах.
От 2001 г. работя като адвокат в града. Ежедневно контактувам с жителите на общината. Освен нещата свързани с работа ни, те споделят с мен лични преживявания, проблеми и обсъждат случващото се в обществен план.

Какво Ви провокира да участвате с листа за съветници в местните избори?
От доста време обмислям възможности за участието ми в обществения живот под форма и начин, които да дадат възможност за промяна. Не искам да виждам обезверени хора, хора без искрица надежда, страдащи, без подкрепа. Освен това, от години виждаме едни и същи лица като общински съветници. Каквото са могли да направят, са госвършили. Нашата група кандидати е с намерението да бъде истински коректив на местната власт. Това са хора без обвързаности и зависимости, без желание за определен пост. Никой от тях не е в безизходица и да очаква лични облаги.
Представете накратко останалите кандидати за общински съветници.
Благодаря на всички в листата, че демонстрираха смелост, като заявиха съгласието си да бъдат включени. Благодаря им, че през последния месец загърбиха личния си живот, домашни и служебни ангажименти и се отдадоха на каузата. За себе си споменах в началото на разговора.
Втори е Тончо Митев Стратиев – добре известен в града ни като строителен предприемач. Работил е в чужбина, но след 1989 г. започва своя преуспяващ строителен бизнес. Енергичен, комуникативен, макар и вече пенсионер, с активна гражданска позиция, която упорито отстоява.
След него е Живко Желев, инженер по образование. Занимава се с частен бизнес повече от двадесет години. Осигурява работа на хора от град Харманли и околните села. Със строг вид, но сърце винаги отворено за житейските радости и болки на всички хора. Четвърта по ред в листата е най-младата – Камелия Радостинова Сиракова – родена и избрала да се развива в град Харманли. Тя е упорита, находчива и безкрайно позитивна. Студентка е, със специалност предучилищна и начална училищна , в момента в отпуск по майчинство. Другият млад съгражданин и пети по ред е Милко Недялков Гемеджиев, на 23 години. От малък работи, припечеленото спестява и инвестира в своето образование. Работи като рехабилитатор. Неговото хоби е лека атлетика, продължава да спортува. Бях впечатлена от постиженията му в спорта и живота и като цяло от житейската му история. Радвам се, че прие предложението ми.
Шеста по ред е Мария Делчева Димитрова – магистър фармацевт по образование. Повече от двадесет години работи в сферата на здравеопазването. Разчитаме на нейния опит за подобряване на здравните услуги за населението и изпълнение на приоритетни програми. В личен план тя е всеотдайна в работата и живота, изключително грижовна, мила и добра.
Седмият кандидат е Милен Атанасов Перистеров – по образование магистър фармацевт. Деен и комуникативен, пълен с иновативни идеи. С отлични познания в областта на финанси и здравеопазване. Той е завидно трудолюбив, всеотдаен към семейството си и отговорен към хората.

Кои са първите неща, които ще предложите, ако те избрана за общински съветник?
Проблемите на хората са много, но първото нещо, което ще предложа и ще бъде без докладни, комисии и становища, е да бъде взето решение всички общински съветници да работят без възнаграждения. Сумите ежемесечно да постъпват в дарителска сметка и, при нужда от финансова помощ, да бъдат дарявани. Най-лаконично представям идеята си, но съм обмислила варианти за изключване на злоупотреби.
Смятам, че в общинските съвети имат място хора, доказали себе си, а не такива, които са за още едно възнаграждение или да спечелят я длъжност, я нещо друго.

Не Ви ли е страх, че след това предложение ще Ви обвинят в популизъм?
Наясно съм, че след такова предложение ще бъда обвинена във всички грехове. Не ме е страх. И да довърша отговора на предния въпрос.
Много малко хора знаят какво може и не може да направи Общинският съвет като колективен орган. Положителните неща сторени до момента трябва да се запазят и развиват.
Идеите ни за подобряване на жизнения стандарт на населението като цяло са в няколко насоки:
– ангажираност на подрастващите в различни форми;
– осигуряване на достъпни възможности за повишаване на квалификациите;
– мерки за семействата с репродуктивни проблеми;
– увеличаване възможностите за превантивна дейност за лицата в риск;
– спешно залесяване, включително и в населените места на общината, мерки свързвани с чистотата и възможности за преработка на отпадъци.
Харманли е един от малкото населени места без разделно събиране. В по-малки населени места като Любимец, например, има поставени контейнери за разделно събиране на смет.

Вие не издигате кандидат за кмет на общината, кого от четиримата кандидати бихте подкрепили?
Според повечето граждани тези избори са доста скучни. Нямаше кой знае колко изяви. Оформят се два основни фаворита за кметския стол – кандидатът на ГЕРБ и кандидатът на БСП. Тези местни избори обаче ще са много интересни. Провеждат се след първи мандат на кмет от ГЕРБ, което ще рече, че са натрупали и негативи от управлението си. БСП пък не бяха мандатоносители през последните четири години. В голяма част от населението се прояви носталгия към управлението им. Политическа партия „Воля“ е с дясна ориентация.
Призовавам всички на 27 октомври да отидат и да гласуват без страх, с разум и мъдрост да изберат пътя си.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 25, 2019 11:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.