Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

След 31 години в пожарната, Бозмата вече е пенсионер

6 минути
Вестник "НОВИНИ", 17 - 23 януари 2014 г.
Димитър Бозмов- Бозмата

Димитър Бозмов- Бозмата

След малко повече от 31 години стаж в Пожарната, най-възрастният огнеборец в Харманли – Димитър Бозмов, по известен като Бозмата, се оттегли в почивка. Тази година на 20 януари ще навърши 60 години. Роден е през недалечната 1954 година, завършил е средното си образование в Симеоновград. Службата за Пожарната е започнал преди повече от 30 години, но преди това е работил 5 години в Завода за ел. двигатели в Харманли. Детската му мечта не е била да стане пожарникар, а работата си той започва, след като печели конкурс за работно място, обявен през 1982 г. Бил е началник-смяна и водач на автомобил.
В момента се пенсионира като старши пожарникар, но смята да се занимава с нещо друго, за да помага на внуците си. Той сподели, че работата сега е по-напрегната от преди 30 години. Не смята, че е загубил нещо, докато е помагал на хората. Няма никаква контузия при изпълняването на служебните си задължения. Пожелава на бъдещите си колеги да са живи и здрави, да внимават и да помагат на обществото. Да са единни, да работят в екип и да спазват техниките за безопасност.
Помни както вчерашния ден пожарите в Сакар планина през 2001 г. и другите през 2007 г. в село Браница и Изворово. В съзнанието на вече пенсионирания пожарникар остават материални загуби и щети, които стихията е оставила след тях. Освен тези пожари той добре помни и катастрофата в местността Гяурдере в – с. Поляново, преди 3-4 години, в която е имало смъртен случай и двама тежко ранени. Влаковата катастрофа, в която той е участвал, е оставила също незаличими следи в съзнанието му.
Бозмата има две дъщери – семейни, които живеят във Варна. Щастлив дядо е, защото те са го дарили с три внучета, две от които са близнаци. Като наблюдава днешното детство на децата, той е изумен от забавленията им и помни, че също е бил буен, но основните му забавления са били колела и мотори. Най-често е привличан да ходи до реката, която е била в основните му забавления.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights