Започнахме 2014-а с шоу на джамалите

Тонка Славкова
От Тонка Славкова януари 17, 2014 12:50

Започнахме 2014-а с шоу на джамалите

Акценти

  • Вестник "Сакарско ехо", #2(1410), година LXXIХ, 10 - 16 януари 2014

Свързани публикации

Силен шум от звънци, музика, викове и песни озвучиха с. Орешник още с настъпването на 2014 година. Традицията Нова година да започва с карнавал на Джамалите в тополовградското село Орешник отново оживя на 1 януари 2014 г. Облечените в агнешки и овчи кожи и окичени със звънци, хлопатари и чанове, момчета и младежи от селото до обяд на 1 януари обиколиха всички домове в селото. Там те пожелаваха добра и успешна година на стопаните, които от своя страна почерпиха своите очаквани гости. Джамалите, заедно с традиционното присъствие сред тях на „пепелашите”, „момите” и музикантите, направиха очаквания празник на местните жители и многобройните любопитни зрители от околните села и Тополовград.
Те по традиция и тази година бяха много, а бдителната охрана от „пепелашите” ги държеше на почетно разстояние от групата джамали. Всеки, дръзнал да се приближи, бе доволно поръсван със пепел, така че желаещи да нарушат безопасното разстояние почти нямаше.
продължава
На площада пред кметството маскираната група бе посрещната от кмета на селото – Тодорка Арнаудова и там много от присъстващите се хванаха на хорото.
Своеобразният маскарад, по- добен на кукерските игри, идва с многобройното тракийско бежанско население, заселило се в селото през първата третина на миналия век. Поколенията се сменят, но традицията остава жива за радост на малки и големи в Орешник.
Подготовката за карнавала започва поне месец по-рано от деня на неговото провеждане, когато младежите шият кожите и стягат нанизите от звънци и всичко, което ползват за празника.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова януари 17, 2014 12:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама