Живеещи на „Преслав“ гневни защо им режат дърветата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 22, 2014 11:42

Живеещи на „Преслав“ гневни защо им режат дърветата

Акценти

 • Живеещите там не знаели, че ще разширяват улицата
 • Подписката им обаче и твърде закъснала
 • Докато те я внесат, повечето от дърветата ще бъдат унищожени

Свързани публикации

Повече от 36 подписа в защита на дърветата на „Преслав“ в Харманли събраха живеещите на тази улица. Така те изразяват възмущението си срещу „безразборното“ унищожаване на зеленината на тяхната улица. Те ще я внесат днес в ОбА- Харманли.

Хората признават, че са предупредени за предстоящия ремонт, но очаквали само да се подмени асфалтовата настилка, но не и да се разширява улицата. Според тях това е ненужно, защото тя не водела за никъде и по нея натоварването не е голямо. Тяхното мнение е, че е по-важно улицата да се продължи до Маджаровско шосе и да се оправи канализацията, вместо да се дават ненужни пари за основен ремонт.

При реконструкцията острова между двете платна ще се намали с 1 метър от двете страни, което означава, че ще се отрежат 62 дървета, които попадат в разширението. Те са на възраст от 1 до 20 години и са от няколко различни вида – акация, чинар, черница. Живеещите наоколо твърдят, че тези дървета са ги засадили самите те и са се грижили за тях докато порастат.

Малко след 10 часа представители на фирмата – изпълнител започна да реже дърветата по улицата.

От ОбА – Харманли не дойде представител да обясни в какво точно ще се изразява реконструкцията. Вчера техен човек обясни, че след ремонта на това място ще има зелена площ и ще бъдат засадени други дървесни видове.

 

Малко история:

През март 2012 от общината отрязаха два големи чинара пред музея в Харманли, защото пречели на сградата.

През 2010 г. по нареждане на зам.-кмета бе унищожена зелената площ пред читалището, за да я направят паркинг.

При друг случай в центъра на Харманли бяха отразяни още няколко дървета по нареждане на местната управа, защото грозели гледката.

Още седем  дървета, петте от които на възраст над 80 години. Бяха отрязани в Градската градина на Харманли. Две от тях, намиращи се в най-долната част на градината са премахнати, защото щели да пречат на изграждането на подвижна сцена, която ще се прави по проект „Харманли песни и багри”.

Най-фрапиращия случай бе през 2007 година, когато за да се разшири Главната на Харманли бяха изрязани над 100 дървета.

При всички тези случаи от ОбА обещаваха, че ще засадят нови дървета, но единственото нещо, което направиха е да представят пред медиите своя инициатива за засаждане  500 дръвчета в чест на 500 години Харманли. Година след това нито едно не се хвана.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 22, 2014 11:42
Напиши коментар

3 Коментара

 1. Димитър Тонева август 24, 19:25

  Престъпление е да се режат такива големи дървета.Тези който общината ще залеси дали ще оцелеят в тази махала?Кое наложи разширяването на тази улица,като не е главна артерия в града,а една крайна улица.

  Отговори на този коментар
 2. Няма значение август 22, 16:45

  Е, нали и общинските служители трябва да топлят през зимата, а главната стана идеална за попълването на гробищата- за цента само минете от „Глобус“ до центъра по съответния тротоар около 14-15 часа

  Отговори на този коментар
 3. iriza август 22, 12:36

  bravo pone i v nashta mahla ne6to novo shte ima samo4e i men me jal za tezi hubavi darveta pone da bqha go odaljili po dobre 6te6e da e 6tqha da mahnat bokluka

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама