Жители на село Преславец: “Направете нещо, ремонтирайте, защо само продавате?!”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 16, 2006 16:44

Жители на село Преславец: “Направете нещо, ремонтирайте, защо само продавате?!”

Акценти

  • Накрая Георги Янков им препоръча всички да гледат филма на Доню Донев ,,Лудо село", за да видят докъде ще я докарат с тези техни идеи.

Свързани публикации

Да изслушат мнението на живеещите в село Преславец отиде в сряда създадената преди десетина дни комисия от ОбС -Харманли. Членовете й – М. Петров, В. Кьосев, Тр. Райков, См. Смаил и Г. Янков отидоха на крака при жителите на селото, за да се запознаят с мнението на жителите на селото за продажбата на селското училище.
След като огледаха сградата, те се срещнаха с двадесетината, дошли да си кажат мнението по този важен, според тях, въпрос.
Единственото място, където можеше да се съберат жителите на селото, бе клуб в центъра, за който преди това спориха дали не е продаден. В него обаче точно по това време бяха складирани бали тютюн и Булгартабак – Тополовград ги изкупуваше. Изкупвачите се съгласиха да прекъснат работата си и събранието започна. На трите стола бяха седнали най-възрастните баби, а другите стояха прави. Средната възраст на присъстващите бе над 50 години.
Импровизираното събрание откри председателят на комисията Маргарит Петров, който предложи на присъстващите да си кажат мнението.
Най-нетърпеливата бе баба Кана Гочева. Тя заяви пред всички, че тук е родена и тук ще си умре, затова не искала да се продава училището. „Всичко се изпродаде в това село и нищо не остана на хората“, каза тя. На въпроса на Г. Янков кой ще го ремонтира, тя отговори: Тук идват млади хора, работливи турчета, може да решат да го направят.
Георги Янков наблегна, че за училище тази сграда не може да стане, защото не отговаря на изискванията. Те му отговориха, че искат да имат обществена сграда, където да се събират.
Атанас Христозов 50 год. РПК-то продаде всичките си имоти и нищо не остана вече затова хората се страхуват.

Маргарит Петров: Аз съм строител и милиони да ми дават няма да се захвана с ремонта на тази сграда, защото е в много лошо състояние. Няма санитарен възел, няма канализация и не може да се използва за нищо.
Разбра се, че на хората им е омръзнало от бизнесмени. Един купил обор и всичко е лайна около него, друг гледал крави в селото, където нямало канализация, и всичко миришело.

Гочо Тенев Гочев започна много официално и се обърна с думите: „Уважаеми госпожи и господа, драги гости /след като видя, че на събранието вече пристигнаха кметът на общината М. Лисков и председателят на ОбС М. Русева/! Преславец е в такова състояние благодарение на вас. Никой нищо не прави, само идвате тук преди избори. Затова хората не ви вярват, започна той, после се поправи: Само тези кметове отпуснаха средства за селото. През 2004 направиха водата на селото.
После продължи: Ние, които живеем тук, искаме спокойствие. Вие трябва да обясните на тези хора, какво ще го направят училището, след като се продаде и къде ще отидат парите от продажбата. Ако обещаете, че ще направите поне една улица, хората ще се успокоят. Трябва по-внимателно да им обясните за какво става дума. Тези хора тук са изстрадали и трябва да им се обясни всичко Поемете ангажимент да направите една улица и аз ще гласувам да продадете сградата. Не бива да се разсъждава така: ,,Да пада, ама да си стои непродадена“.

Георги Рангелов:
„Направете нещо, ремонтирайте училището, защо само продавате? – попита той. За децата го направете, за да ви обичат хората. А вие, каквото има – дайте да го продадем!“- изказването му бе съпроводено с ръкопляскания.
75-годишната баба Добра се оплака, че децата й мачкат градината, като играят футбол. Тя прикани кмета да направи игрището в училището, където децата да спортуват.
Стана ясно, че в селото всеки ден 37 деца заминават за Харманли да учат. Когато са тук, нямало къде да играят.
Станко Тончев: „В училището си има тръбопровод и вода. Това училище е на 80 години, досега не е паднало и сега няма да падне. Той даде предложение парите от земите, собственост на селото, да отиват за ремонти в селото.“

Г. Янков: „Възможностите с вашите пенсии да ремонтирате сградата са нищожни.
Кой ти каза?“ – скочи срещу него Анка Лачева.

Димитър Лачев: Вие защо сте се загрижили толкова за нашето училище? – попита той гостите и продължи: Щяло да падне, не знам какво си. Може да се ремонтира! Ако трябва с комбито ще нося материали и ще го ремонтираме. Доволен съм от този кмет, направи водата, но да отдели пари и за канализация, която да прави малко по-малко.
Накрая Георги Янков им препоръча всички да гледат филма на Доню Донев ,,Лудо село“, за да видят докъде ще я докарат с тези техни идеи.
Трендафил Райков призна, че съжалява за това, че е гласувал за продажбата, но сега ще гласува против нея.
След разговора някои от жителите на селото решиха да направят Инициативен комитет и да открият банкова сметка, в която да събират средства за ремонтиране на училището.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 16, 2006 16:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама