Жените, които искат да направят света по-добър

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2019 13:55

Жените, които искат да направят света по-добър

Две жени се опитват да направят света по-добър по свой начин. Ники и Рая вече имат своята първа стъпчица в тази посока, а с книгата си “Обичам се“ и с фотопоетичната вечер, на която я представиха, се надяват да вдъхновят и други хора да ги последват по пътя към доброто.
Събитието се състоя в Любимец, родният град на Ники, където пред близки, роднини и приятели двете млади жени представиха луксозното си издание, в което има фотографии на Ники Шуманова и стихове за тях, написани от Рая Тошева.
Пред публиката на големи фотоси бяха изложени снимки, на които има и QR код. Когато се сканира с мобилен телефон, веднага в слушалките прозвучава музика и приятен глас, който чете стихотворението. Някои са озвучени от Гергана Стоянова, други от Стефан Витанов, а повечето от сачата Ники.
Чрез този иновативен метод творците са успели да слеят две изкуства – поезия и музика. Така зрителят – слушател може преживее емоцията на поета и фотографа и тя да достигне до много по-широк кръг хора. Посланието им е, че изкуството ражда култура, то облагородява и изгражда един по-красив свят на по-добри взаимоотношения.
Представянето на стиховете бе в съпровод на изпълнения на цигулка от Спаска Тодорова.
Събитието бе организирано от читалище „Братолюбие“ и е в рамките на Коледните тържества на Община Любимец.

 

Рая Тошева
Рая Тошева

Рая: „Приютихте моите стихове, а с тях приютявате душата ми“

Вие пишете стихове за снимките на Ники. Какво Ви вдъхновява, чувствате ли наистина фотографиите й?
Това ни събра с Ники, защото аз наистина усещам фотографиите и виждам някаква емоция в тях. Когато дойде идеята за книгата, точно това казах на Ники. Има много неща, които тя успява да пресъздаде като емоции, които мога да обвържа със своите стихове. За мен това е най-важното в една фотография. Наистина успява да запечата миг, което за мен е уникално.

Само нейните фотографии ли Ви вдъхновяват?
Аз имам страничка във Фейсбук още преди да дойде цялата идея с Ники, Когато пишех стихотворение, винаги то да е придружено с фотография, но такава търсих в интернет пространството.
Смятам, че фотографията много подсилва текста, много подсилва думите, а поезията е малко специфично изкуство, не е достъпно за всеки. Имам предвид, че не всеки е отворен да чете поезия, докато фотографията може да те накара да отвориш, да прочетеш стихотворението, да го усетиш по различен начин, да го разбереш.

Този иновативен начин – да гледаш картина и да слушаш музика със слушалки, чрез QR код, как Ви дойде наум?
Всъщност това се роди при един разговор с един от хората, които озвучават стихотворенията, Стефан Витанов. С него мъдрихме как да направим нещата по-интересни и да са по-различни. Заедно стигнахме до идеята, че би било прекрасно, ако можем да ги озвучим по някакъв начин. Той даде идеята това да се случи с QR код.
И така, заедно с приятели и с идеи, стигнахме до този резултат.

Ники Шуманова
Ники Шуманова

Ники: „В „Обичам се“ се сливат изкуства, светове, души и се ражда обич!”

Ники, какво Ви вдъхновява, за да правите такива чудесни снимки?
Благодаря!
Вдъхновява ме красотата и всичко естетично, което виждам в живота и искам да го пресъздам като емоция в кадър и това ми носи удовлетворение.

Явно това не Ви достига, защото към тези снимки има и стихове.
Стиховете са на Рая Тошева, фотографиите са мои и аз озвучавам стиховете, тъй като нашата изложба е уникална, интерактивна. Всяка една фотография, всеки един кадър е озвучен с думи и със стихове и всеки може да ги чуе с помощта на QR код и слушалки и да преживее нашата емоция. А тя се допълва, тъй като се сливат две изкуства, сливат се две души. Говорим за фотография, говорим за поезия, говорим за глас и музика.
Смятам, че когато се слеят изкуствата, докосват много по-силно и много по-дълбоко и разчувстват много повече, защото могат да се усетят от много по-широк кръг хора.
Това, които искаме с нашия проект, ние го нарекохме „Изкуството ражда култура“ и в неговите рамки правим изложба „Обичам се“ и книга „Обичам се“.
Смятаме, че изкуството облагородява и изгражда един по-красив свят на по-добри взаимоотношения.
В нашето общество много се говори за чалга култура, за нисък морал. Смятам, че всеки трябва да направи своята малка стъпчица за изграждането на един по-красив свят и ние с Рая я направихме с „Обичам се“.
Нашата изложба и книга „Обичам се“ е път, път към завръщане към себе си, път към това да приемеш себе си и да се обичаш. Никак не е случайно, че представяме книгата си именно тук – в Любимец, където е моят роден дом, моето родно място, защото всяко завръщане започва от дома.

Тоест във Вашите творби има и философия?
Да.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2019 13:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама