Започва дарителска кампания за ремонт на храм „Св. Иван Рилски“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 16, 2017 18:16

Започва дарителска кампания за ремонт на  храм „Св. Иван Рилски“

Започва кампания за събиране средства за ремонт на църквата „Св. Иван Рилски“, Харманли. Това обяви през седмицата архиерейският наместник на Харманлийска духовна околия, отец Живко. „В навечерието сме на най-големите Християнски празници – Рождество Христово. В тези дни очите и ушите на православните християни са насочени към духовното, главно към църквите. В последно време се изказаха много идеи и въпроси за възстановяване на храмовете. В града има две църкви. По старата – „Св. Атанасий“, е построена през 1835 г. от местното население и досега нямаше никаква документация, но в края на годината се сдоби с архитектурен план. Той бе изработен от арх. Владимир Миланов и инж. Георги Миланов, като дарение. С този документ храмът може да кандидатства по европейски програми и има голяма вероятност да спечели, защото е паметник на културата. Проектът е одобрен от експертния съвет към ТСУ на община Харманли, също и от Митрополията“, информира той.
Не така стои въпросът с новия храм „Св. Иван Рилски“, който е построен 100 години по-късно. Той не е паметник на културата, въпреки че е уникална сграда. Нуждае се от цялостен ремонт на покрива и на фасадата. От дъждовете са повредени части от иконописа, а частични ремонти не решават проблема.
Църковното настоятелство има намерение да обяви дарителска кампания, още повече, че вече има двама, които да дали средства за ремонта. Това са бившия кмет на Харманли – Михаил Лисков, дал 700 евро и австрийката Парашкева Волостин – 300 евро.
„За цялостния ремонт са необходими над 100 хиляди лева, но смятаме, като съберем някакви средства, малко, по-малко да започнем ремонтите“, каза свещеникът. Вероятно ще се започне от покрива, който на няколко места тече.
През следващата седмица ще бъде открита и дарителска сметка, която ще бъде оповестена от „Сакарнюз“ и на нея всеки ще може да дари своята лепта.
Освен финанси, озовалите се на призива, ще могат и да даряват и материали, необходими за ремонта.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 16, 2017 18:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама