Започна вътрешно обучение на социални работници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 16, 2017 07:56

Започна вътрешно обучение на  социални работници

Премина първото обучение на работещите в Центъра за общественаподкрепа (ЦОП) и (ЦНСТ) центъра за настаняване от семеен тип.
Темата бе за професионалното прегряване (бърнаут) и за справянето с него. Участниците научиха кои са симптомите на разпознаването, попълваха тестове, научиха техники и начини на справяне. В обучението бяха включени интерактивни игри, арт терапия – рисуване с ръце върху платно с акрилни бои, музикотерапия, караоке.
Това бе част от запланувани вътрешни обучения. Следващите ще бъдат за екипност, колегиалност, комуникация в екипа.
Всички те, както и осигурената целогодишна супервизия на екипите на ЦОП и ЦНСТ целят подкрепа на работещите там и справяне с ежедневните трудови задачи.
„По-лесно се изграждат трудови навици, отколкото да се коригират вредни такива, наслоени и позволявани от предишно недотам добро ръководство. Процесът е дълъг защото изисква промени в нагласите и мисленето на работещите. След 13 месеца в социалните услуги вече смело мога да кажа, че услугите се развиват в правилната посока – предоставя се качествена и персонализирана грижа за всеки потребител на двете институции“, заяви директорът Мара Янева.
Тя споделя, че има още какво да се желае и провеждането на обучения и супервизии за персонала ще помогне за попълване на професионалните пропуски.
В социалните услуги в общността работата е напрегната и отговорна. Работи се с деца и младежи с различни увреждания и проблеми и тези, които я работят заслужават уважение.
По случай празника 8 март тя поздравява всички всеотдайни жени с големи сърца, работещи в сферата на социалните услуги в общността.

През тази година в ЦОП са планирали дейности за деца и родители. Предстои ни мобилна работа в училищата. Вече има проведени обучения на тема „Стоп на насилието” с учениците от 2, 3 и 4 клас на ОУ „Алеко Константинов” и тези от 5 на СОУ „Неофит Рилски” – Харманли. „Надявам се да не срещнем непреодолими пречки в реализирането на проектите си, каза госпожа Янева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 16, 2017 07:56
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Svetla Gotchev март 17, 01:44

    В нормалните държави всички подобни вътрешни обучения се провеждат в първите 6 седници при постъпване на работа. Работещите в горепосочената сфера са с минимум бакалавър социални грижи и диплома в социално обществените проблеми за тези които директно обгрижват такива хораТемата бе за професионалното прегряване (бърнаут) и за справянето с него е последното нещо което се изучава. И за супервизия си има българска дума и това е наблюдение. Но в България отново се започват нещата от обратната страна.

    Отговори на този коментар
    • Иванка януари 27, 22:33

      В социалните услуги работата е напрегната и отговорна. Работи се с деца и младежи с различни увреждания и проблеми и тези, които я работят заслужават уважение.Предимно се обслужва ромското население,което няма никакви приоритети и ценностна система.

      Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама