Зам.-директор получи възмездие за уволнението си след 19 месеца

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 14, 2020 11:20

Зам.-директор получи възмездие за уволнението си след 19 месеца

Акценти

  • Регионален вестник, # 23/907 година XVII, 12 - 18 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Боряна Петрова бе възстановена на длъжността заместник-директор в СУ „Неофит Рилски“ – Харманли. Това постанови Върховният касационен съд (ВКС) на закрито заседание през м. април 2020 година. Тричленният съдийски състав потвърди решението на Хасковския окръжен съд (ХОС) и госпожа Петрова можеше да се върне отново на работа като заместник-директор по учебната дейност в образователната институция. Тя обаче не го направи, а целта на водените от нея дела бе да докаже, че е уволнена неправомерно.
Боряна Петрова през 2018 г. участва в обявения конкурс за директор на харманлийското средно училище, като преди това повече от 9 години заемаше тази длъжност като временно изпълняваща. След като конкурсът бе спечелен от Валентина Павлова, госпожа Петрова се върна на предишното си място като заместник-директор по учебната дейност /ЗДУД/. На 10 юли 2018 ѝ е връчено предизвестието за прекратяване на трудовите правоотношения, затова че не отговаря на изискванията за заемане на тази длъжност. Срокът на връченото предизвестие е един месец, макар с Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищно образование този срок да е определен на два.
На какви условия не отговаря Петрова научава от Инспекцията по труда и Образователното управление в Хасково, след като преди това е писала писма до тях по случая.
За промяната в изисквания за заемане на длъжността зам.-директор УД има издадени две заповеди. С едната – от 10.07.2018 г., се променят минималните изисквания за заемане на длъжността и те стават: 25 години общ трудов стаж, 25 години минимален професионален опит и 25 години минимален педагогически стаж. Така вече госпожа Петрова не отговаря на тези условия. Нейният общ трудов стаж към този момент е 22 г. и 7 м., от които 20 години по специалността, като 9 години е изпълнявала длъжността „Директор“ на училище. За сравнение, за заемане на длъжността „Директор” на училище е необходим не по-малко от 5 години професионален опит /учителски стаж/.
На другия ден – 11.07. 2018 г., новият директор пуска отново заповед, с която вече утвърждава длъжностната характеристика с новите изисквания. Боряна Петрова не е уведомена за това, макар че с предизвестието трябва да й бъде връчена и новата длъжностна характеристика.
По същото време, по което Петрова е уволнена, защото не покрива новите изисквания, в училището има още един щат зам.-директор по учебната дейност, но за втория щат тези изисквания не важат.
Два дни след предизвестие за прекратяване на трудовия договор – на 12 юли, на уволнената се предлага да заеме друга длъжност – „Старши възпитател“ и ѝ се дава 7-дневен срок, в който да уведоми ръководството за решението си.
Такава длъжност „Възпитател“/Старши възпитател“ обаче в училищата няма от 2016 година, от когато е в сила новият Закон за предучилищното и училищно образование.
Петрова не се произнася по предлаганата ѝ несъществуваща длъжност и с изтичане на предизвестието е освободена от работа. По-късно завежда дело, за да си търси правата. На първа инстанция – Районен съд – Харманли, губи, след което обжалва. На втора – в Окръжен съд – Хасково, трима съдии, след като се запознават с материалите, заключават, че „тъй като отговорностите и задълженията на директора са много по-големи от отговорностите и задълженията на заместник-директорите, … последните не могат да заемат тази длъжност при по-тежки условия от тези на директора.“
От изложението Окръжният съд прави изводи, че предприетите изменения в изискванията за заемане длъжността ЗДУД не са оправдани и целят единствено уволнението на Петрова.
Това решение бе потвърдено от последна инстанция Върховен касационен съд.
Делата започнаха в края на септември 2018 г. и завършиха през април 2020-та.
Една година и седем месеца бяха необходими на Боряна Петрова, за да докаже, че тенденциозно е уволнена.

Директорът на СУ „Неофит Рилски“ – Харманли, отказа коментар по темата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 14, 2020 11:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама