Задържаха 3 000 монети, сечени преди 2 200 години

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 18, 2018 08:12

Задържаха 3 000 монети, сечени преди 2 200 години

Хиляди антични монети задържали на митнически пункт Капитан Андреево. В съобщението на Агенция „Митници“ се казва, че това е станало на 12 юни, а артефактите са открити в товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турски гражданин.
При влизането си в България той е бил отделен за щателна проверка. При последвалия физически контрол митническите служители открили под шофьорската кабина, в сандък за инструменти, увити в черен плат, пластмасови бутилки. Те били пълни със старинни изделия. Според извършената първоначална експертиза откритите артефакти са антични монети от II – I век преди Христа, а бройката им е 3 000.
От снимките, предоставени от митницата, може да се направи заключение, че монетите са бронзови и вероятно са от колективна находка.
По случая се води досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Митница та в Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково, за престъпление по чл. 242, ал. 1, “б”. “д“ от НК, завършва съобщението от митницата. Посочените основания гласят:
Чл. 242. Който пренесе през границата на страната стоки без знанието и разрешението на митниците, когато това е извършено:
б) чрез използване на документ с невярно съдържание, на чужд, неистински или преправен документ;
д) (изм. – ДВ, бр. 95 от 1975 г.) стоки и предмети за търговски или производствени цели в големи размери.
Това нарушение се квалифицира като контрабанда и наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 18, 2018 08:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.