Задържаха 3 000 монети, сечени преди 2 200 години

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 18, 2018 08:12

Задържаха 3 000 монети, сечени преди 2 200 години

Хиляди антични монети задържали на митнически пункт Капитан Андреево. В съобщението на Агенция „Митници“ се казва, че това е станало на 12 юни, а артефактите са открити в товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турски гражданин.
При влизането си в България той е бил отделен за щателна проверка. При последвалия физически контрол митническите служители открили под шофьорската кабина, в сандък за инструменти, увити в черен плат, пластмасови бутилки. Те били пълни със старинни изделия. Според извършената първоначална експертиза откритите артефакти са антични монети от II – I век преди Христа, а бройката им е 3 000.
От снимките, предоставени от митницата, може да се направи заключение, че монетите са бронзови и вероятно са от колективна находка.
По случая се води досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Митница та в Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково, за престъпление по чл. 242, ал. 1, “б”. “д“ от НК, завършва съобщението от митницата. Посочените основания гласят:
Чл. 242. Който пренесе през границата на страната стоки без знанието и разрешението на митниците, когато това е извършено:
б) чрез използване на документ с невярно съдържание, на чужд, неистински или преправен документ;
д) (изм. – ДВ, бр. 95 от 1975 г.) стоки и предмети за търговски или производствени цели в големи размери.
Това нарушение се квалифицира като контрабанда и наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 18, 2018 08:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама