За предстоящо увеличение на тока със 7 лева на мегаватчас, предупреди Мая Манолова

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 25, 2020 08:12

За предстоящо увеличение на тока със 7 лева на мегаватчас,  предупреди Мая Манолова

Акценти

  • Не се знае кой ще защитава потребителите в условията на либерализацията на електроенергийния пазар

Свързани публикации

Предстои увеличение на тока със 7 лева на мегават час и това ще се плати от всеки гражданин. Това са изчислили от „Изправи се.БГ“ и го съобщи председателят на платформата Мая Манолова по време на заседанието на Комисията по енергетиката в парламента. То се състоя на 25 февруари и на него бе обсъдена предстоящата либерализация на електроенергийния пазар в България за битовите потребители.
„ Според КЕВР ще се увеличи с 3 лева заради ангажимента на НЕК към ТЕЦ „Марица Изток 2“. Не е ясно обаче как ще се отрази на гражданите, след като работодателите са поискали пълния размер на тази помощ. От „Изправи се.БГ“ калкулирахме, че става въпрос за 7 лева увеличение,“ каза тя. Според нея предстои до 1 март, енергийните дружества ще обявят своите цени за следващия регулаторен период. „Промени в Закона за енергетиката обаче нито са факт, нито са заявени“, допълни Манолова и подчерта, че промените се внасят от депутат, а не от Министерския съвет и по този начин се пропуска общественото обсъждане.
По време на обсъждането госпожа Манолова съобщи за социален експеримент, направен от „Изправи се.БГ“. „Един от нашите експерти отиде и попита в едно от енергоразпределителните дружества с каква мощност е присъединен имотът му, но му бе поискана такса от 13,30 лева за заявление и така да бъде уведомен за мощността“, обясни Манолова.
Тя подчерта, че с такива заявления ще бъдат събрани от гражданите близо 30 млн. лева в полза на трите ЕРП-та, защото има около 2 млн. домакинства, които не могат да се присъединят към свободния пазар без данни за мощността на имотите си.

Тя поиска да знае и кой ще защитава потребителите в условията на либерализацията на електроенергийния пазар, тъй като Европейската директива предвижда да има независим механизъм за обработване на жалбите и решения на споровете – КЕВР, КЗП или енергиен омбудсман.

Председателят на Гражданската платформа попита и по какъв начин от 1 юли 2020 година ще са прекратени търговските отношения между битовите потребители и ЕРП-тата, които сега са уредени на базата на публично известни общи условия, а не с договори. Допълни, че не е ясно и дали потребителят ще трябва да информира досегашния си доставчик на ток, че е избрал друг доставчик или търговците на ток ще уведомяват досегашните си контрагенти.

Източник: Пресофис на „Изправи се.БГ“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 25, 2020 08:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама