За кражбите на ток и глобите при шефа на Енергото в Тополовград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 20, 2006 17:04

За кражбите на ток и глобите при шефа на Енергото в Тополовград

Акценти

  • Смея да твърдя, че като цяло абонатите в Тополовград са много коректни. След извеждане на таблата извън домовете, злоупотребите значително намаляха.

Свързани публикации

Христо Теодосиев

Милен Димитров Брънков е роден в гр. Ямбол на 10 юли 1977 г. Завършва ТМТ Ямбол със специалността електро-инженер с бакалавърска степен и магистър по финанси. Заема длъжността “ Ръководител на технически участък“ в Тополовград, след като печели конкурс.

Господин Брънков, какъв район обслужвате и какви са проблемите Ви?
Районът е доста обширен. Покриваме цялата община плюс двете застави при с. Присадец, както и с. Голям Манастир и с. Генерел Тошево. Само с. Орлов дол и с. Планиново не са към нас. Обслужват се съответно от Гълъбово и Свиленград.
Разполагаме с три високо проходими джипа. Обикновено проблемите ни идват при лоши атмосферни условия. Тогава те са почти военни – в студ, в сняг, в кал, в пек и на сериозни височини. Работата е изключително опасна и нямаме право на грешка. Няма точно определено работно време. Разполагам с колектив от четирима инкасатори, един технически сътрудник и 13 души – оперативен ремонтен персонал. Те в рамките на много кратко време успяват да локализират всяка авария и обикновено за час тя е отстранена.

Кога се прекъсва ел. захранване на абонат?
Задълженията за предходния месец се плащат до първо число на настоящия. Бележките се връщат по пощата в Ямбол за обработка. След това пристигат при нас и са придружени със заповед за прекъсване. До пето число трябва да прекъснем ел. захранването на неплатилите, но по моя преценка това никога не става на регламентираната дата. След като абонатът покрие задължението си, в рамките на пет дена трябва да възстановим захранването. Ако прекъсването е от електромер, заплаща се такса 5.52 лв, а ако е от стълб – малко над 15 лв.

Често ли хващате нарушители?
Винаги се намира някой, който да хитрува, но това обикновено не продължава до безкрайност и в крайна сметка му излиза солено. Крадците залавяме благодарение най-вече на бдителността на инкасаторите и ел. монтьорите. Така при смяна на електромер в къща в центъра на Тополовград ел. монтьорите установиха кражба на ел. енергия. В началото на зимата инкасаторката откри кражба в с. Мрамор.
В тези случаи се съставя констативен протокол в три екземпляра. Описват се всички ел. уреди в домакинството. Нарушителят получава един екземпляр от протокола, в който е посочен срокът, даден на некоректния абонат да се яви в гр. Елхово, за да разбере размера на санкцията. Ако срокът не бъде спазен, следва прекъсване на захранването.
Като пример мога да спомена: при 3 квт. обща мощност на ел. уредите в едно семейство, глобата е около 1000 лв, а ако в домакинството има освен ел. бойлер и акумулираща печка плюс готварска фурна, киловатите стават около 5-6. Тогава глобата надхвърля 4000 лв.
В началото на зимата бяха откраднати ел. съоръжения близо до с. Срем. В района между Тополовград и Елхово бе задигната силиконова изолация на много голяма стойност, а самият проводник бе оставен.
Смея да твърдя, че като цяло абонатите в Тополовград са много коректни. След извеждане на таблата извън домовете, злоупотребите значително намаляха.
Твърдя също така, че съвестната работа с Общината, ВИК, БТК и РПУ в Тополовград е много добре координирана и това значително улеснява нашата дейност.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 20, 2006 17:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама