За бизнес парк за милиарди, си мечтаят в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 30, 2009 11:04

За бизнес парк за милиарди, си мечтаят в Харманли

Акценти

  • Към снимката: общата площ е 6530 дка. А1 е свинекомплекса, който ще става Национален логистичен център, А5 е регионален хазартен център, А10 е общински парк и рекреации, А6 е регианален комплекс със смесено предназначение, А20 е свободна икономическа зона на 100 дка, А19 е производствена зона на около 200 дка. Тук ще има производство на ел. енергия от екологични източници, еднофамилни и многофамилни жилища, подземни паркинги и гаражи, учебни заведения, Пожарна, параклис, магазинна мрежа за хранителни и промишлени стоки, параклис, малки велогаражи Най долната тъмна дълга ивица новата магистрала.

Свързани публикации

Предложение за проект на стойност милиарди евро, с неизвестен източник на финансиране бе представен на харманлийските съветници. Те одобриха докладната на кмета Михаил Лисков, в която се искаше да дадат принципното си съгласие да се обособи административна единица със статут на квартал на Харманли – Бизнес парк “Европа” на площ 6530 дка в местностите Гингилов дурук, Николов кладенец, “Азмака”, Големия казал, Къра, Бошков алчак, Къръкови баирки, Кьосековско пладнище, Голия казал, Чамоковско дере, Големия алчак, Юртето. Те се намират между селата Преславец и Поляново. Възложиха на градоначалника да направи съответните процедури по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Както повечето неща в последните години и това предложение идва от неизвестното и никой не знае какво се става. Една част от съветниците си мислят, че това се подготвя за кандидатстване за Индустриална зона (каквито бе обявил предишния министър Петър Димитров), за други това е далавера.

Какво ще излезе от този проект е рано за се твърди, но засега са (не)ясни много неща. Например кой ще го изгражда, откъде ще дойде финансирането, кой е изготвил предложението, което гласуваха съветниците, защо няма доклад по него, както го изискват правилата, какво ще бъде участието в него на държавата, кой ще направи проекта. В случая ОбС Харманли разреши на кмета да възложи на някой да изработи ОУП. За последния се изискват много пари – от порядъка на стотици хиляди лева. Земите там са собственост на частни стопани и общината. Първите нищо не знаят за това. Кои лица и фирми го движат.

Преди време в Симеоновград се бе появил пловдивчанин, който пръв разказа за тази идея. Пред смаяните погледи на отговорни лица той разказал, че там ще се строят много заводи, но като за начало той щял да построй шест цеха. Нещо повече – можело и Мострения панаир да се премести тук, защото там за него вече било тясно. Лицето засега е анонимно.

С неясните обяснение на харманлийския кмет в сряда нещата още се замъглиха. Той казва, че прави подарък на собствениците на тези земи, защото те стават в урегулирани имоти и цените им ще се повишат. Надявал, че след като кризата отмине там да започне голямо строителство и “квартала да стане средище между Европа и Азия и Близкия изток”. Неговите граници са пътя Преславец – Симеоновград от север, а от юг е новата магистрала. В същото време никой не говори за цифри и най-важното кой ще плаща.

Интересно за ухото нали? Звучи добре за живеещите в такива обрулени общини като Харманли и Симеоновград. Мащабите на бизнес парка, както е написано в предложението е да задмине Хасково и да бъде съизмерим Пловдив, да речем. В анонимната скица със синьо е отбелязано да има Национален логистичен център (на мястото на свинекомплекс “Преславец”), производствен център, рекреационна зона, лесопаркове отбелязани в тъмно зелено, жилищна зона.

44_preslavetz4

Общата площ е 6530 дка. А1 е свинекомплекса, който ще става Национален логистичен център, А5 е регионален хазартен център, А10 е общински парк и рекреации, А6 е регианален комплекс със смесено предназначение, А20 е свободна икономическа зона на 100 дка, А19 е производствена зона на около 200 дка. Тук ще има производство на ел. енергия от екологични източници, еднофамилни и многофамилни жилища, подземни паркинги и гаражи, учебни заведения, Пожарна, параклис, магазинна мрежа за хранителни и промишлени стоки, параклис, малки велогаражи Най долната тъмна дълга ивица новата магистрала.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 30, 2009 11:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама