Вземат ти колата, ако превозваш пътници в нея

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 18, 2020 10:44

Вземат ти колата, ако превозваш пътници в нея

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #6/890, 14-20 февруари 2020 г.

Свързани публикации

Затвор и отнемане на превозното средство за всеки, който превозва пътници без разрешително, регистрация и лиценз. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от управляващата партия. Крайната мярка предвиждаше от три до пет години за „нерегламентиран обществен транспорт“, но по-късно от ГЕРБ уточниха, че това наказание ще е за осъществяване на обществен превоз на пътници по смисъла на Закона за автомобилните превози.
Искането за тези промени бе едно от условията на автобусните превозвачи, за да не организират национален протест, какъвто бе насрочен за 13 януари. Според тях тази поправката е важна и ще спре практиката на „превозването на цената на билета“, която е силно разпространена в момента, и вреди на легалния бизнес“, коментира за Economic.bg Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
Вносителите на проектозакона смятат, че с промените бързо, трайно и сигурно ще се спрат нелегалните превози. В мотивите им се посочва, че промените няма да засегнат споделеното пътуване, тъй като при него няма обществен превоз по смисъла на Закона за автомобилните превози.
Това обаче не успокоява хората в малките населени места, където много често те си вършат услуги с личните си автомобили. Има хора, които возят стари хора до града, за да си купят лекарства или други необходими неща. За това всички си поделят разходите. Те не могат да разчитат на обществен транспорт, защото той е с рядко разписание, автобусът ще ги остави на автогарата, а те трябва да ходят до болницата, до аптеките, до магазини.
Освен това в Интернет има много групи, в които хората се организират да пътуват по няколко човека до големите градове, като си споделят разходите.
Управляващите уточняват, че пътуващи в автомобили, които в даден ден се разбират и тръгват срещу заплащане до определени градове в страната и чужбина, не са в нарушение. „Ако споделеното пътуване е такова, че няколко души си разделят разходите за път, това не е престъпление, защото печалба няма“, каза госпожа Милтенова. На въпрос как ще се разграничава „чистата форма на споделеното пътуване“ от нелегалния превоз, обясни: „Когато отивате сутрин по един маршрут и вечер се връщате по същия, дори и с няколко човека в колата, това не е престъпление. Но когато в рамките на деня 5-6 пъти минете по един и същ маршрут, то тогава това определено не е споделено пътуване, а вие извършвате нелегален превоз“.
Предстоящите промени предизвикаха много коментари, от което се появиха още повече неясноти.

До този момент обаче няма яснота за критериите за определяне кое пътуване е „споделено“ и кое е „обществен превоз“, което оставя широки права на действия от страна на контролните органи. Не се посочва дали ще се глобяват само бусове без лиценз, но превозващи хора срещу заплащане, или и леки коли, които практически могат да возят до 4 човека срещу заплащане. И в двата случая дейността може да се приеме като нерегламентиран превоз, но и като приятелско споделено пътуване.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 18, 2020 10:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама