Втори протест в рамките на месец срещу бежанците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 9, 2016 11:55

Втори протест в рамките на месец срещу бежанците

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", брой 20/ 7-13 октомври 2016 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

За втори път в рамките на месец на протест в Харманли събралите се поискаха лагерът да бъде от затворен тип. Това е едно от исканията, които лидерът на ВМРО – Харманли, отправи до властите в София. Това той направи на втория митинг срещу бежанците, на който се събраха около 300 човека на площада в Харманли Поиска още центърът да бъде изнесен на граничната бразда.
Протестът бе обявен за граждански, но от ораторите само един бе представител на тези среди. Тук бяха евродепутатът Ангел Джамбазки, парламентаристът Магдалена Ташева и кандидат-президентът от ВМРО – Красимир Каракачанов.
Атанас Джелепов се представи за бивш служител на полицията и сподели, че не се чувствал комфортно, когато около него имало хора, които не знаел на какъв език говорят. „Бежанците ще станат повече от нас, които сме в града, и така ще наложат техните правила, тяхната религия и ние ще бъдем отново хора втора ръка“, предрече той.
Ангел Джамбазки отново издигна призива: „Пришълците вън! Тези хора не са добри дошли, защото са различни от нас, културно, цивилизационно. Ние настояваме тези центрове и лагери да бъдат премахнати и техните обитатели да бъдат върнати обратно на Ердоган. Това е политическо решение, което трябва да вземе правителството.“
Кандидат-президентът Красимир Карачакачов каза: „Обвиняват ни, че политизираме този въпрос, ние го правим като политика. Защо малка бедна България ще плаща сметката на глупавата сбъркана европейска политика на големите държави като Франция, Великобритания, Германия?“
Отправи обвинения към правителството, еврокомисаря и други институции.
За Магдалена Ташева това е нашествие на мюсюлмани, а „на нашата мила родина била отредена ролята да стане социална отводна яма”.
В Декларация бе поставен ултиматум още от утре (3 октомври) да се прекрати обществената поръчка за разширяване на РПЦ в Харманли. Веднага да се спре договорът за охрана с фирма и това да се прави от служители на МВР.
Тя бе връчена на зам.-председателя на НС Красимир Каракачанов, когото Николай Георгиев нарече бъдещия президент.

Какво не казаха политиците в Харманли?

Емигрантския поток през Италия и Гърция е намалял драстично след като от ЕС взеха мерки за засилят границите си.
Връщането на бежанците в първата страна, в която са влезли не се изпълнява. Това е така нареченото Дъблинско споразумение, което ако е работещо в Гърция трябва да се върнат милион емигранти, в Италия – половин, а в България – 30 000.
Сериозен приоритет на Европа е връщането на всички тези, които нямат право да останат в Европа. Подготвят се споразумения с Нигер, Нигерия, Сенегал, Етиопия Йордания, Ливан, Афганистан, и ЕС ще използва инструменти за да ги стимулират и за обратно приемане на тези граждани.
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини. Те обсъдиха мигрантската криза, прилагането на споразумението между ЕС и Турция, както и въпроси, залегнали в дневния ред на провеждащата се в белгийската столица конференция за Афганистан.

160 млн. евро от ЕС: “Малко за лагери, много за охрана, нищо за интеграция”

Вестник „Капитал“

Когато премиерът Бойко Борисов се върна от срещата на европейските лидери в Братислава преди две седмици, той представи привличането на 160 млн. евро от спешните фондове на ЕС за справяне с бежанската криза като голям свой успех. За негово съжаление обаче новината за свежите евросредства не бе приета по този начин от опозицията, както и от потопилите се в антимигрантска реторика кандидати за президент. „Правителството залага на етническа промяна на България с трайно заселване на бежанци в българските общини“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Причината за репликата бе изказване на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова пред БНР, която обяви, че ще се изпълняват европроекти за трайна интеграция на бежанци у нас. Такива планове съществуват, откакто има стратегии за интеграция на получилите международна закрила (две на брой, едната – писана от БСП), и това е стандартната практика за разпределение на мигрантите в страни като Германия.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 9, 2016 11:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама