Водоемите са ремонтирани и се наблюдават непрекъснато

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 19, 2016 14:40

Водоемите са ремонтирани и  се наблюдават непрекъснато

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 2/651, година XIV, 15-21 януари 2016

Свързани публикации

Всички потенциално опасни язовири в Харманлийска община вече са приведени в безопасно състояние. Това е резултат от едномесечна работа на общинското предприятие “Превенция, безопасност и строителство” (ПБС), което има нов ръководител Красимир Стаматов.
Във връзка с правителствено решение в общината се създаде Общинска междуведомствена комисия, която разгледа потенциално опасните водоеми. Тя определи и графици за пролетни и есенни проверки през 2015 година. В резултат на това, с констативния протокол бяха включени 11 водоема, които са потенциално опасни.
Първият водоем бе в местността Ташла Йолу или Малкоча. Още през лякото под ръководството на тогавашния зем.-кмет инж. Гено Генев водата бе източена и бе отремонтирана шахтата на изпускателното съоръжение. То бе запечатано с боклуци и цимент от недобросъвестни граждани. На него се постави кран, втора употреба, от фонтаните в центъра на Харманли. Макар да не се затваря добре, той все пак върши работа и при нужда водата може да се изпуска. С това работата по опасните водоеми бе приключена.
След смяната на ръководството на ПСБ усилията на новия началник бяха насочени за обезопасяване и възстановяване на технически съоръжения (стена, изпускател, преливник) на останалите 10 язовира.
В рамките на около месец бяха възстановени всички проблеми по тях. За всяка дейност бе направят протокол и се направиха актуални снимки.
Бяха извършени и прокурорски проверки през 2015 г. като се проверяваха дали са изпълнени предписанията на комисията за обезопасяването на водоемите.
След есенните проверки комисията, вече в нов състав, определи и включи в констативния протокол със съответните срокове и препоръки нови 12 обекта. В момента се работи усилено по тях.
Най-големите язовири в общината са край селата Орешец, Славяново, На-дежден. Те са над 200 декара. Техните технически съоръжения са в добро състояние. Периодически трябва им се чистят стените и преливниците и 500 метра дерета след тях от дървета и храсти, за да се подобри проводимостта.
Тази комисия провери и речните корита и констатира, че има проблемни участъци край селата Славяново и Бисер. Там са нарушени диги и са затлачени корита. При по-високи води се получават и частични наводнения
В предишни години целеви средства за поддръжка и ремонт на язовири и технически съоръжавания по тях не бяха отпускани в бюджета на общината. Тази година са предвидени и общинското предприятие ще продължи дейността си по поддръжката на водоемите.

С Решение на ОбС преди години стопанисването на язовирите в общината са дадени на Общинско предприятие “Превенция, благоустройство и строителство”.
Общо над 500 водоема има в Харманлийска община.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 19, 2016 14:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.