Водата в няколко села внезапно стана опасна за пиене

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 10, 2019 09:42

Водата в няколко села внезапно стана опасна за пиене

Акценти

  • Помпена станция „Българин“ се намира на брега на река Марица и черпи вода от там.
  • Как това опасно съединение се е появило в реката, никой на дава обяснение.

Свързани публикации

Водата в няколко харманлийски села е негодна и опасна за пиене заради завишени стойности на флуориди. Това става ясно от съобщение на Регионална здравна инспекция до Община Харманли. Засегнати са селата, които получават вода от помпената станция „Българин“ – Българин, Шишманово, Рогозиново, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил.

В него се дава предписание на ВиК ЕООД гр. Хасково за ограничаване ползването на питейна вода от населението от помпена станция „Българин“.

В предписанието се казва, че във връзка с внезапно завишени стойности по химичен показател „Флуориди“ тя не може да се използва за пиене и за приготвяне на храна, но за хигиенни нужди  – може.

На тези села от ВиК ЕООД гр. Хасково има ангажимента да организира осигуряването и доставянето на чиста питейна вода. Утре ще осигурят три водоноски.

Помпена станция „Българин“ се намира на брега на река Марица и черпи вода от там. Как това опасно съединение се е появило в реката, никой на дава обяснение.

По поречието на реката има други помпени станции, но до този момент от РЗИ не са са сигнализирали, че и тяхната вода е замърсена.

Флуориди са съединения, които комбинират елемента флуор с друго вещество, обикновено метал. Примерите включват натриев флуорид, калаен флуорид и флуорид монофлуорофосфат (MFF флуорид). Някои флуориди се срещат естествено в почвата, въздуха или водата. Почти всяка вода има някакъв флуорид.

Тези съединение причиняват артрит, увреждат генетичния материал на клетката, в която влизат.

Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 10, 2019 09:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.