Водата в няколко села внезапно стана опасна за пиене

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 10, 2019 09:42

Водата в няколко села внезапно стана опасна за пиене

Акценти

  • Помпена станция „Българин“ се намира на брега на река Марица и черпи вода от там.
  • Как това опасно съединение се е появило в реката, никой на дава обяснение.

Свързани публикации

Водата в няколко харманлийски села е негодна и опасна за пиене заради завишени стойности на флуориди. Това става ясно от съобщение на Регионална здравна инспекция до Община Харманли. Засегнати са селата, които получават вода от помпената станция „Българин“ – Българин, Шишманово, Рогозиново, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил.

В него се дава предписание на ВиК ЕООД гр. Хасково за ограничаване ползването на питейна вода от населението от помпена станция „Българин“.

В предписанието се казва, че във връзка с внезапно завишени стойности по химичен показател „Флуориди“ тя не може да се използва за пиене и за приготвяне на храна, но за хигиенни нужди  – може.

На тези села от ВиК ЕООД гр. Хасково има ангажимента да организира осигуряването и доставянето на чиста питейна вода. Утре ще осигурят три водоноски.

Помпена станция „Българин“ се намира на брега на река Марица и черпи вода от там. Как това опасно съединение се е появило в реката, никой на дава обяснение.

По поречието на реката има други помпени станции, но до този момент от РЗИ не са са сигнализирали, че и тяхната вода е замърсена.

Флуориди са съединения, които комбинират елемента флуор с друго вещество, обикновено метал. Примерите включват натриев флуорид, калаен флуорид и флуорид монофлуорофосфат (MFF флуорид). Някои флуориди се срещат естествено в почвата, въздуха или водата. Почти всяка вода има някакъв флуорид.

Тези съединение причиняват артрит, увреждат генетичния материал на клетката, в която влизат.

Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 10, 2019 09:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама