Влак подхвърли автобус на прелез

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 25, 2018 11:38

Влак подхвърли автобус на прелез

Автобус се удари във влак на неохраняем жп прелез в Симеоновград. Инцидентът стана в четвъртък, 17 май следобед близо до бившата спирка „Марица“. Автобусът се е движил по улица „Барон Хирш“, която е успоредна на линията. Трябвало е да завие наляво и да я пресече на прелеза. Точно там го е ударил локомотивът. От удара автобусът, превозващ над 35 пътника, работещи в рудник „Трояново – 3 “ е изхвърлен настрани със смачкана лява част.
Пострадали са около десетина човека, трима от които по-сериозно, но без опасност за живота. Те са настанени в Хасковска болница. Пътниците са от Харманли и Симеоновград.
Димитър Станчев – гл. експерт „Вагони ПТП“ – Пловдив пред БНТ заяви, че и двамата машинисти са били адекватни, а пробите им за алкохол са отрицателни.
От полицията обявиха, че причината за инцидента е във водача на автобуса. Започна разследване, което ще бъде наблюдавано от Районна прокуратура – Харманли.

Прелезът е на общинска земя, а съоръженията са Национална компания „Железопътна инфраструктура“. От там редовно правят проверки и ако има нередности, дават предписания. „Ако има откраднати знаци и други нередности, ние ги възстановяваме за наша сметка. Аз съм настоявала този прелез да бъде обезопасен, да му се поставят падащи бариери но това не е по възможностите на общината. Надяваме се вече да се вземат по-сериозни мерки, коментира кметът на Симеоновград, Милена Рангелова.
Това не е единствения инцидент на това място. На 14 ноември 2012 година на този прелез влак удари БВМ-то на симеоновградчанин, който се размина с леки наранявания.
През миналата година там стана инцидент с мотоциклет.
На 20 юли 1979 г. на Гълъбовския прелез на 3 км от Симеоновград – товарен влак размаза автобус, загинаха 18 души, ранени бяха 30. В 8:27 ч сутринта от Гълъбово приближава товарен влак, возещ 740-тонна композиция. По същото време автобус „Чавдар“ с 50 пътници навлиза в зоната на прелеза. Бариерите не са спуснати, пазачът го няма. Шофьорът на рейса не забелязва приближаващия влак, въпреки че машинистът надува сирената. Сблъсъкът е ужасен. Парният локомотив се врязва в автобуса и го влачи 50-60 метра. Резервоарът на автобуса избухва и пламъците обгръщат пътниците. 13 души изгарят в огъня, петима умират по-късно в болница.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 25, 2018 11:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.