Влак подхвърли автобус на прелез

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 25, 2018 11:38

Влак подхвърли автобус на прелез

Автобус се удари във влак на неохраняем жп прелез в Симеоновград. Инцидентът стана в четвъртък, 17 май следобед близо до бившата спирка „Марица“. Автобусът се е движил по улица „Барон Хирш“, която е успоредна на линията. Трябвало е да завие наляво и да я пресече на прелеза. Точно там го е ударил локомотивът. От удара автобусът, превозващ над 35 пътника, работещи в рудник „Трояново – 3 “ е изхвърлен настрани със смачкана лява част.
Пострадали са около десетина човека, трима от които по-сериозно, но без опасност за живота. Те са настанени в Хасковска болница. Пътниците са от Харманли и Симеоновград.
Димитър Станчев – гл. експерт „Вагони ПТП“ – Пловдив пред БНТ заяви, че и двамата машинисти са били адекватни, а пробите им за алкохол са отрицателни.
От полицията обявиха, че причината за инцидента е във водача на автобуса. Започна разследване, което ще бъде наблюдавано от Районна прокуратура – Харманли.

Прелезът е на общинска земя, а съоръженията са Национална компания „Железопътна инфраструктура“. От там редовно правят проверки и ако има нередности, дават предписания. „Ако има откраднати знаци и други нередности, ние ги възстановяваме за наша сметка. Аз съм настоявала този прелез да бъде обезопасен, да му се поставят падащи бариери но това не е по възможностите на общината. Надяваме се вече да се вземат по-сериозни мерки, коментира кметът на Симеоновград, Милена Рангелова.
Това не е единствения инцидент на това място. На 14 ноември 2012 година на този прелез влак удари БВМ-то на симеоновградчанин, който се размина с леки наранявания.
През миналата година там стана инцидент с мотоциклет.
На 20 юли 1979 г. на Гълъбовския прелез на 3 км от Симеоновград – товарен влак размаза автобус, загинаха 18 души, ранени бяха 30. В 8:27 ч сутринта от Гълъбово приближава товарен влак, возещ 740-тонна композиция. По същото време автобус „Чавдар“ с 50 пътници навлиза в зоната на прелеза. Бариерите не са спуснати, пазачът го няма. Шофьорът на рейса не забелязва приближаващия влак, въпреки че машинистът надува сирената. Сблъсъкът е ужасен. Парният локомотив се врязва в автобуса и го влачи 50-60 метра. Резервоарът на автобуса избухва и пламъците обгръщат пътниците. 13 души изгарят в огъня, петима умират по-късно в болница.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 25, 2018 11:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама