Вицепремиерът бе на честването за 10 години българско читалище в Одрин

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 25, 2018 08:17

Вицепремиерът бе на честването за  10 години българско читалище в Одрин

Вицепремиерът Илияна Йотова бе в Одрин на тържество в храма „Св. Ге-орги“. На 15 септември тя откри нова многофункционална зала в двора на църквата. На тази дата се отбеляза 10 години от създаването на филиал на свиленградското читалище „Просвета – 1870” в турския град. В двора на църквата вицепрезидентът и валията на Одрин Гюнай Йоздемир засадиха дърво.
Тук бе и почетният председател на Съюза на народните читалища и ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии – проф. д-р на и.н. Стоян Денчев.
В църквата областният управител на Хасково Станислав Дечев, който поздрави секретаря на читалището Мария Чъкърък за неуморната просветителска дейност в Одрин и благодари чрез нея на всички местни хора, които отстояват традиционните български ценности. Той подари на читалището книги, свързани с историята на област Хасково.
По-късно вицепремиерът Илияна Йотова се срещна с кмета на града Реджеп Гюркан в присъствието на валията. На турските домакини тя подари копия от фиали от рогозенското съкровище.
В официалната среща участваха извънредният и пълномощен посланик на България в Турция Надежда Нейнски и заместник-министърът на образованието Деница Сачева.
След това по главната улица на Одрин се състоя шествие на български и турски фолклорни състави, водени от духовата музика на града.
Следващата културна проява бе в двора на църквата „Св. Св. Константин и Елена“. Там вицепрезидентът подари икона, а граждани от Любимец, подараха друга – „Тайната вечеря“. Това е инициатива на Националния съвет на Отечествения съюз, а в нея се включиха 94 души този град.
В двора на църквата се състоя концерт, в който участваха самодейци от ансамбли от Самоков, Любимец, Елхово, Харманли и Одрин.

Честванията по повод 10 години от създаването на читалището в Одрин започнаха ден по-рано в Свиленград. Тук бе открита експозиция с произведения на творческите клубове в Одрин. В тържествения концерт участваха духов оркестър “Константин Манов” с диригент Васил Василев и солистите Здравко Николов, Петър Панчев и Виктория Танева и фолклорни състави.
На откриването присъства вицепрезидентът, народният представител д-р Георги Станков, областният управител на Хасково, Георги Манолов, кмет на Свиленград и председател на Инициативния комитет за организиране на честванията.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 25, 2018 08:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама