Вицепремиерът бе на честването за 10 години българско читалище в Одрин

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 25, 2018 08:17

Вицепремиерът бе на честването за  10 години българско читалище в Одрин

Вицепремиерът Илияна Йотова бе в Одрин на тържество в храма „Св. Ге-орги“. На 15 септември тя откри нова многофункционална зала в двора на църквата. На тази дата се отбеляза 10 години от създаването на филиал на свиленградското читалище „Просвета – 1870” в турския град. В двора на църквата вицепрезидентът и валията на Одрин Гюнай Йоздемир засадиха дърво.
Тук бе и почетният председател на Съюза на народните читалища и ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии – проф. д-р на и.н. Стоян Денчев.
В църквата областният управител на Хасково Станислав Дечев, който поздрави секретаря на читалището Мария Чъкърък за неуморната просветителска дейност в Одрин и благодари чрез нея на всички местни хора, които отстояват традиционните български ценности. Той подари на читалището книги, свързани с историята на област Хасково.
По-късно вицепремиерът Илияна Йотова се срещна с кмета на града Реджеп Гюркан в присъствието на валията. На турските домакини тя подари копия от фиали от рогозенското съкровище.
В официалната среща участваха извънредният и пълномощен посланик на България в Турция Надежда Нейнски и заместник-министърът на образованието Деница Сачева.
След това по главната улица на Одрин се състоя шествие на български и турски фолклорни състави, водени от духовата музика на града.
Следващата културна проява бе в двора на църквата „Св. Св. Константин и Елена“. Там вицепрезидентът подари икона, а граждани от Любимец, подараха друга – „Тайната вечеря“. Това е инициатива на Националния съвет на Отечествения съюз, а в нея се включиха 94 души този град.
В двора на църквата се състоя концерт, в който участваха самодейци от ансамбли от Самоков, Любимец, Елхово, Харманли и Одрин.

Честванията по повод 10 години от създаването на читалището в Одрин започнаха ден по-рано в Свиленград. Тук бе открита експозиция с произведения на творческите клубове в Одрин. В тържествения концерт участваха духов оркестър “Константин Манов” с диригент Васил Василев и солистите Здравко Николов, Петър Панчев и Виктория Танева и фолклорни състави.
На откриването присъства вицепрезидентът, народният представител д-р Георги Станков, областният управител на Хасково, инж. Георги Манолов, кмет на Свиленград и председател на инициативния комитет за организиране на честванията.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 25, 2018 08:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.