“Вход Господен в Йерусалим“ се извиси над любимчанско село

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 15, 2015 22:21

“Вход Господен в Йерусалим“ се извиси над любимчанско село

Акценти

 • Втората част на празника продължи в църковния двор
 • Имаше и благотворителен търг, а средствата от него бяха за църквата

Свързани публикации

Параклисът „Вход Господен в Йерусалим“, който се извисява над село Йерусалимово, отвори врати на Празника на Богородица. На високият хълм, на 1 км южно от селото се стекоха много хора, за да присъстват на тържеството.

Пред всички, проф. Цонка Каснакова, която е основен дарител за изграждането на молитвения дом каза: “Този параклис от все сърце желая да донесе здраве на всички, да бъде една представителна част на община Любимец.  Тя отправи и друга молба към Бог: „нека нашите деца, които са в чужбина да се завърнат. Нека почувстват нашата голяма любов и да се върнат по родните места.“ Прикани да се посещават не само този храм, а и други.

Параклисът е изографисан с майсторските ръце на иподякон Тошо Тодоров от Свиленград. Той е построен върху наследствените ниви на рода Кольо Манев, сподели госпожа Каснакова, която е негов потомък. Обясни една от причините за построяването на параклиса: „На това място има кръст, който е построен през 2000 години, благодарение на двама ентусиасти – тогавашния кмет Димо Желязков и Кънчо Желязков. Някакси не вървеше той да стои самотен.“

Дарения за параклиса има и от много миряни и от други градове.

На събитието като официални лица присъстваха заместник-областният управител на Хасково – Станислав Дечев и кметът на Любимец – инж. Анастас Анастасов.

Втората част на празника бе в двора на църквата „Свети Димитър“. Там бе сготвен курбан от 12 овце, дарения от миряните за здраве. След като бе осветен от отец Трифон за 120 лева, бе раздаден на дошлите.

Пред събралите се бе разигран и благотворителен търг, на който бяха продадени различни предмети. Средствата от него също отидоха като дарение за църквата.

This slideshow requires JavaScript.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 15, 2015 22:21
Напиши коментар

2 Коментара

 1. Mariana Todorova август 17, 20:29

  Надявам се, че е станало недоразумение. Не е възможно за такова дело да се искат пари.

  Отговори на този коментар
 2. maria dimova август 17, 13:37

  След като бе осветен от отец Трифон за 120 лева, бе раздаден на дошлите. 😀

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама