Валежите спряха, реките се укротиха

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 2, 2015 07:39

Валежите спряха, реките се укротиха

Късно снощи нивото на река Харманлийска спря да се вдига и водата от центъра на Харманли започна да спада. Днес сутринта в 7 часа тя бе 5 метра, което е в рамките на нормалното. През нощта от пожарната се притекоха на помощ и изпомпваха водата до магазин ЛИДЛ и бензиностанция Тим Ойл. Така те предотвратиха навлизането й в помещенията. Тази сутрин служители почистваха калта на паркинга и магазинът ще отвори врати.

Марица също спря да се покачва и нивото й край Любимец се държи на 3 метра. Пътят Любимец – Изворово, който бе затворен от придошлата Йерусалимовска река също вече е отворен след като вчера бе залят. Пътят за Свиленград вече . е проходим, макар и поражения. В Любимец няма питейна вода защото помпените им станции бяха залети. Под вода са също и кладенците в дворовете. Днес и утре ще се работи за възстановяването на водоподаването.

В Свиленград положението е нормално. Река Марица от няколко часа спря да се покачва. Няма постъпили сигнали за залети дворове и къщи в рамките на града.

Пътят Симеоновград – Свирково, Дряново, Троян, Малката звезда продължава да е затворен заради залят мост на река Съзлийка. Нейното ниво също спря да се покачва и се очаква до следобед да намалее.

Вече е проходим пътя за село Динево, след като водата от него се отече. Положението с другия залят път, който  свързва село Родопи с останалите селища е трагично. Водата се оттегли, но остави големи кратери, някои от които с диаметър 2 метра. Има отнесена асфалтова настилка. По него може да се минава само пеш.

В село Срем, община Тополовград,  най-опасно бе снощи, когато Тунджа бе разлята най-много. Река Тунджа край Срем се е разляла много повече от декември миналата година. Има наводнени две къщи, улици, стадиона, кошара и удавени десетина овце агнета. Залята е помпената станция на десния бряг на реката. Кметът на селото Маргарита Сулева и много хора в селото непрекъснато дежурят. Там бе и кметът на общината – Божин Божинов.

Според местните хора разлива на реката е дошъл след изпускане на язовир Жребчево.

Вчера излезоха от коритата си реките Синаповска в с. Синапово, Манастирска в с. Устрам и реки и дерета в селата Чукарово и Доброселец. Има наводнени дворове, къщи и земеделски земи.

Снощи в 6 часа обявиха бедствено положение в селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. В последното село има много изровени улици.

Днес река Тунджа и другите реки вече са се прибрали в коритата си.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 2, 2015 07:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама