В Свиленград събират разделните отпадъци от търговските обекти

От април 24, 2019 12:43

В Свиленград събират  разделните отпадъци от търговските обекти

Община Свиленград започна събиране и извозване на разделно събрани хартия, пластмаса и стъкло директно от търговските и административни обекти. От април камиони минават край магазини, офиси, заведения за обществено хранене, стопански и производствени сгради на територията на град Свиленград и извозват събраните разделно отпадъци.
Събирането и транспортирането на хартия, пластмаса и стъкло от общината ще се извършва по определен график два пъти седмично. Отпадъците трябва да са подготвени за лесно пренасяне – хартията и картонът да са нагънати, пластмасата и стъклото да са отделно сортирани в касетки или чували.
Битовите отпадъци от търговската дейност се изхвърлят както досега в най-близко разположените контейнери – тип “Бобър”.
Собствениците или наемателите на имоти, търговски обекти, офиси, заведения за обществено хранене, стопански и производствени сгради трябва да сключат договор с ОбА – Свиленград, притежаваща разрешителен документ за дейности с отпадъци.
Новият модел за разделно събиране на хартия, пластмаса и стъкло се извършва със съдействието на „Екопак България” АД. Целта е, като се улеснят търговците, да се повиши ефективността на системата за разделно съ-биране на отпадъци. Новата услуга е безплатна за ползвателите.

Според Наредба №14 на Общински съвет – Свиленград, определяща условията и реда за изхвърляне, събиране, транспортиране,претоварване, оползотворяване и обезвреждане на битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на Община Свиленград, е забранено изхвърлянето на опаковки, хартиени, пластмасови, стъклени и други отпадъци на обществени места.

С новия метод „от обект до обект” Община Свиленград надгражда дейностите по разделно събиране на отпадъци и по-добрява опазването на чиста околна среда. През последните две години в системата за разделно събиране бяха включени жилищни сгради, при които на място бяха поставени съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Сега общината разширява обхвата на системата, като извозва от място сепарираните отпадъци от всички търговски обекти.

Снимка: Интернет

От април 24, 2019 12:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама