В село Поляново си купуват видеокамери за наблюдение

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2017 07:36

В село Поляново си купуват  видеокамери за наблюдение

В село Поляново събират пари за закупуване на видеокамери за наблюдение. До тази стъпка се стигна, след като набезите на крадци се увеличили през последните няколко години. Решението се взе на общоселско събрание през миналата седмица. На него присъства инспектор Еленко Цветков и кварталния Тодор Бонев от РУ- Полиция – Харманли. Те ги успокоиха, като казаха, че от полицията подготвят нова разстановка на техните служители в общината, с която ще се осигури по-голямо полицейско присъствие. Ще се включи и жандармерията.
Инспекторът каза, 40% от информацията за разкриване на престъпленията идвала от гражданите и ги посъветва ако забележат подозрителни непознати хора да се обаждат в районното, а не на 112.
Кметът Тянка Акова, им раздаде листчета, на които са написани горещите телефони.
Хората споделиха част от проблемите, които ги притесняват. „Влязоха в дома ми няколко човека. Аз съм напълно непълноценна за тази държава, а имам полувисше образование. Ние нямаме правоимащия, а престъпниците имат,“ сподели възмутена жена.
В селото идвали хора, които местните не ги познават. Споменаха за търговци, които обикаляли из улиците. Били подозрителни, защото оглеждали къщите. Някои изкупували стари орехи, а други им продавали стоки. Поискаха да минават през кмета за разрешение.
Стана ясно, че такова може да се дава само кмета на общината.
Местен, който работи като охранител се изказа, че камерите трябва да виждат и през нощта и е задължително да бъдат такива.
Колко човека могат да бъдат регистрирани в една къща и защо хора на социални помощи дават под наем имоти на чужди граждани? Колко пари вземат за това, бяха другите питания.
Полицаят им отговори, че регистрирането на хора на определен адрес зависи от квадратурата. За приходите може да се сигнализира на данъчното.
До нас има сирийци, които не знаем колко са. Те купиха къща и живеят по-добре от нас, се възмути друга гражданка.
Щом като имат статут или производство за статут имат право да живеят из страната им обясниха полицаите.
Имаше и упреци към местните роми, някои от които крадели от къщите.
Някои се оплакаха, че полицията реагирала със закъснение на сигналите и от там нямали желание да ги залавят. Ако хванат първия, няма да им още кражби, констатират поляновци.
Ако от престъпниците има местни хора, да гласуваме да ги изпъдим, бе мнението на стара жена която няколко пъти успя да надвика останалите. Трябва 10 години да нямат право да се връщат, а всички хора да се въоръжат.
Към края на събранието предложенията за радикални мерки се увеличиха. Охранителят взе думата и каза, че престъпниците трябвало да разберат, че това село е будно. „За да го запазим, трябва да сме единни. Да покажем, че сме будни и наблюдаваме. Камери задължително и помощ от всички! Ако трябва да има вечерен час.
Ако има някой за залавяне, да се обаждат на мен, спя като заек.“
Той разказа, че вече са имали подобен случай, когато заловили каналджии. Попречили им пътя с колите, хванали ги, „но се оказаха хора и ги пуснахме“.
Друг сподели практиката си: „Престъпникът върви извън пътя, за да го заловим, трябва и ние за вървим извън пътя. В махалата се бяха навъдили лисици. За 12 дни ликвидирах 7 от тях. Хванах ги по същия начин, извън закона,“ се похвали той.
Инспекторът отново им припомни, че живеем в друго време, с динамично измерение и се надява са си полезни взаимно, за да има ефективност в борбата срещу престъпността.
Госпожа Акова каза, че в селото има 110 живеещи и ще трябва да отделят по 20 лева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2017 07:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама