В с. Българин отбелязаха храмовия празник на„Рождество Богородично“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 16, 2020 09:53

В с. Българин отбелязаха храмовия празник на„Рождество Богородично“

Акценти

  • Регионален вестник, # 34/918 година XVII, 11 - 17 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград и Маджарово

Свързани публикации

В Българин отбелязаха храмовия празник на селото. На 8 септември, в деня на раждане на Света Дева Мария, в църквата „Рождество Богородично“ отец Максим отслужи празничен водосвет и петохлебие. Той освети и курбан, който бе раздаден на малцината миряни, уважили този празник.
Смята се, че църквата е издигната през 1874 г. Тя е градена от строители на Одринската школа и стилът прилича на храма в манастира „Св. Троица“, Тополовградско. По време на комунизма църквата е занемарена.
През септември 2003 г. в селото е създаден инициативен комитет, който да възстанови храма. Тогава от нея е била останала само иконата до олтара.
На 8 септември 2009 година /неделя/ за пръв път от 75 години тук е отслужена литургия и това е станало след обновлението на „Рождество Богородично“.
На тържеството НВП Старозагорският митрополит Галактион е отслужил Света Божествена литургия в съслужение с харманлийските свещеници Атанасий, Живко, Георги, Атанас и иподяконите Симеон и Кирил.
А на агапата след службата той обеща през зимата тук отново да се отслужи литургия за здраве на селото.
Това не се случи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 16, 2020 09:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама